ANDA TERINGIN ANAK KEMBAR? INILAH 8 TIP PELUANG HAMIL ANAK KEMBAR, PERKONGSIAN OLEH DR HAMID ARSHAT… JOM BACA DAN KONGSIKAN!..

Memang seronok bila berpeluang hamil dan memiliki anak kembar ni. Tak kira lah kembar seiras ke tak seiras ke, rasa comel je kan.

Ramaipasangan suami isteri sebenarnya yang impikan rezeki untuk mempunyai anak kembar, namun tidak tahu bagaimana cara merancang serta mencuba peluang untuk memilikinya.

Pakar Sakit Puan, Dr Hamid Arshat, kongsikan 8 tip buat pasangan suami isteri yang inginkan anak kembar sebagai panduan.

Berikut antara perkongsian beliau;
BOLEHKAH RANCANG DAPAT ANAK KEMBAR?
SERONOK DAPAT ANAK KEMBAR
Tahniah kepada Puteri yang sedang hamil kembar 10 minggu. Kelihatan kembar ini jenis dichorionic/ dizygotic atau non identical. Ertinya ia berasal dari dua telor/ovum yang telah disenyawakan oleh benih suami secara berasingan.Jenis kembar ini lebih selamat kerana masing-masing janin punya uri sendiri.

kembar

Kembar identical atau mono zygotic berasal dari satu telor dan selepas bercantum dengan benih lelaki , embryo yang dihasilkan pecah dua. Kembar ini berkongsi uri dan lebih berisiko gugur, satu janin mati dan lain-lain masalah.

Wanita Berpeluang Hamil Anak Kembar;
1.Orang Asia 1 – 2 %
Pada keseluruhan peluang hamil kembar secara spontan ialah antara 1 hingga 4 %.
Orang Afrika punya kadar kembar tertinggi 4 %
Orang Putih Amerika dan Eropah kadarnya 3 %.
Orang Asia termasuk orang Malaysia terendah 1 – 2 % sahaja.
2.Keturunan Kembar Sebelah Ibu
Dalam keluarga ada kembar khusus dari keluarga ibu, peluang hamil kembar meningkat 4 kali ganda.
3. Hamil Umur 40 Tahun Keatas
Mereka yang telah melahirkan 4 anak atau lebih, peluang melahirkan kembar lebih tinggi. Begitu juga mereka yang hamil pada umur 40 tahun keatas.

4. Wanita Amalkan Supplement Vitamins & Folic Asid
Mereka yang tahap kesihatan terbaik dan makan yang berzat serta berkhasiat. Mengamalkan makan supplement vitamins dan folic asid lebih berpeluang hamil kembar.
5. Makan Produk Tenusu
Ada yang mengatakan mereka yang sering minum susu dan makan produk tenusu lebih berpeluang hamil kembar. Mungkin ‘insulin like growth factor’ (IGF) yang dikeluarkan oleh hati lembu jadi penyebab hamil kembar.
6.Makan Keladi Dan Ubi
Orang-orang Asli Africa yang makanan mereka terdiri keladi dan ubi didapati punya peluang melahirkan kembar 4 kali ganda dari orang lain.
7. Hormon Subur
Hormon subur sama ada pil atau suntikan meningkatkan peluang melahirkan kembar.
Wanita yang makan pil subur clomid punya peluang hamil kembar antara 5 – 10%. Manakala mereka yang disuntik hormon gonadotrophin punya peluang kembar dalam lingkungan 30%. Malangnya kadang-kadang berlaku kembar 4 atau lebih dan punya risiko gugur tinggi.
8. Rawatan IUI & IVF
Mereka yang menjalani rawatan suntik benih suami (IUI) dan mereka yang menjalani rawatan bayi tabung uji (IVF) juga berpeluang lebih untuk hamil kembar.

Semoga perkongsian ini bermanfaat dan kongsikan juga buat pasangan lain yang inginkan anak kembar.

Sumber:Dr Hamid Arshat

JIKA SUAMI MATI MENGEJUT TINGGALKAN PINJAMAN RUMAH & KERETA. WANITA INI KONGSI CARA URUSKANNYA SEBAGAI PANDUAN WANITA LAIN

Jika Suami Mati Mengejut dan Meninggalkan Hutang Rumah dan Kereta, Wanita ini Kongsikan Panduan Menguruskannya Agar Memudahkan Urusan Para Balu… Kongsikan Agar Ramai Faham dan Tahu!..

Setiap pasangan yang berkahwin berharap mereka akan melayari hidup bersama hingga ke anak cucu.

Namun ajal dan maut itu ketentuan Tuhan. Mungkin juga suami yang menjadi tempat isteri bergantung hidup pergi dulu ketika usia masih muda dan anak-anak masih kecil.

Tiada wanita yang mahu perkara ini terjadi tapi ketentuan Tuhan tidak boleh dielak. Justeru sedikit sebanyak panduan tentang perkara ini perlu kita ketahui.

Perkara ini telah dikongsi oleh seorang wanita di iiumc yang kematian suami secara mengejut. Bagaimana beliau menguruskan pinjaman bank untuk rumah dan kereta yang dibuat atas nama bersama selepas ketiadaan suami, begitu juga urusan insuran, akaun bank dan juga Socso.
Suami meninggal selepas koma tiga minggu
Saya kematian suami hampir 4 tahun lalu kerana meningtis atau jangkitan kuman pada otak. Tiba-tiba suami yang sihat ceria terpaksa dikomakan akibat sawan yang tak henti-henti walaupun dia tak pernah ada sejaran epilepsi. Setelah koma 3 minggu, Allah ambil dia. Alhamdulillah, saya terima ketentuan ini dengan redha.

Namun , saya macam hilang arah sekejap sebab suami yang buat semua semasa hayatnya. Sampaikan nak makan apa pun dia yang uruskan. Alhamdulillah Allah tempatkan insan-insan yang menolong untuk selesaikan bermacam urusan. Banyak benda kena buat sebenarnya tau, especially berkenaan harta pusaka. Saya cuba jelaskan sebaiknya walaupun agak panjang.

1. Pencen Socso
Kalau si mati meninggal sebelum usia pencen i.e. 50 tahun dan dia bekerja di syarikat yang mencarum, warisnya akan terima Pencen Penakat. Isteri akan dapat pencen ni seumur hidup walau dia kahwin lain, anak-anak akan dapat hingga tamat belajar.

Kiraannya saya tak tahu, kena tanya Socso tapi berdasarkan gaji terakhir. Alhamdulillah majikan saya yang sibuk ambilkan borang dan suruh isi. Saya mrmang tak tahu langsung kewujudan pencen ni. Kemudian setiap tahun kena hantar borang ‘renew’ pada Socso ye, kalau nak pencen bulanan tu.
2. Pinjaman perumahan
Kalau suami ada beli rumah guna nama dia saja, pinjaman akan ‘settle’ sebab dilindungi MRTA. Tapi kami buat joint loan jadi hanya separuh loan settle. Saya terus  bayar bahagian saya macam biasa tapi tiba-tiba lepas 2 tahun bank call kata ada tunggakan. Banyak!  Dalam RM10k.

Rupanya kena inform bank untuk buat rescheduling bayaran. Sebabnya kata pihak bank waktu tandatangan agreement loan, kita kata kita akan bayar RM3000 sebulan i.e. separuh suami bayar, separuh saya bayar.

So bank expect RM3k tiap bulan. Tapi tau-tau dah dekat RM10k skali dgn interest lewat bayar. So, ingat, sila reschedule monthly payment kalau buat pinjaman bersama. Senang je, isi borang je kat bank.
3. Kereta
Ni lagi satu pening. Kalau masa buat loan beli kereta, pastikan ambil insurans ke atas pinjaman tu tau. Ia insuran berbeza dengan insuran kereta.  Insurans kereta yang kita guna bila accident tu semua biasa kan.

Ini adalah insuran macam MRTA yang kita ambil bila buat loan rumah. Tak ingat apa namanya tapi kena tanya kat bank, KENA TANYA! Cos they don’t usually volunteer the info sebab rugi kalau owner meninggal, bank kena continue bayar.

Kalau kereta murah bank offer tanpa ditanya tapi kalau yang mahal, takdenye. Takpelah, saya continue guna kereta tu walau mahal sebab masa arwah pergi, kereta baru beli setahun. Nak trade in tak mampu sebab loan kat bank banyak lagi, kena top up puluh ribu.

Takpe, Allah sentiasa pastikan rezeki saya cukup. Satu lagi, kereta tu waris boleh guna sampai bila-bila kalau ada Surat Kuasa. Kalau takde surat tu, boleh renew insurance dan road tax up to 3 years saja. Surat Kuasa ni saya explain kat bawah nanti. Tapi bila renew road tax kena renew every 6 months, bukan setahun macam biasa ye.
4. Insurans
Kalau si mati ada ambil insurans waris dapat pampasan la. Semua tahu kan. Yang saya nak cerita kalau si mati ambil insurance utk org lain, contoh untuk anak dan isterinya. Bila dia meninggal, insurans tu akan sambung secara automatik sebab selalunya ia dilindungi oleh insurans.  Alhamdulillah kan?
5. Akaun Bank
Kalau waris tahu no pin kad ATM si mati, senang. Saya dan suami tak kongsi maklumat bank, termasuk la no pin. Ye la, kan takleh bagitau orang. Lagipun, saya shopaholic sedangkan suami jimat dan suka buat investments. Bahaya la kalau saya tau no pin dia kan? So, bila dia sakit tu, susah la sikit. Mujur saya bekerja.

Tapi nak access akaun dia kat bank bergantung kepada jumlah duit dalam akaun. Kalau ada kurang daripada RM5k, bank boleh transfer ke akaun waris jika ada akaun di bank yg sama. Jika lebih drp RM5k, duit tu pergi ke Amanah Raya. Kalau melalui Amanah Raya, tak beraya la jawabnya. Haha. Sorry, lame joke.
6. Surat Kuasa
Okay yang ni agak renyah. Waris kena ambil borang di Pejabat Tanah dan senaraikan harta si mati IN DETAIL ye. Harta ni termasuk rumah, tanah, kereta, wang dlm bank, unit amanah, etc., Lepas tu submit ke Pejabat Tanah beserta dokumen berkenaan sbg bukti. Contohnya kalau rumah, kena ada geran.

Kalau loan bank tak habis lagi, maknanya geran takde dgn kita selalunya. So kena pergi ambil geran sementara. Saya di Selangor jadi saya ambil di Bangunan SUK di Shah Alam. Kena bayar RM50 kalau tak silap. Geran sementara tu sah sebulan je tau so lepas settle tu silalah bergegas submit dgn borang Tuntutan Harta Pusaka di Pejabat Tanah.

Lepas tu, tunggu surat utk dipanggil bicara di Mahkamah Rendah kalau nilai harta kurang daripada RM5 juta. Saya tunggu dalam sebulan kot. Bila hadir bicara, kena bawa 2 saksi ye. Jangan lupa bawa dokumen sokongan mcm geran tanah, geran kereta, statement bank, etc. Bicara tak lama pun tapi majistret akan tanya soalan tentang si mati. Saya dan saksi (kawan saya) menangis sebab soalan yang ditanya agak brutal (si mati ada beristeri lain? ada anak dgn perempuan lain? dll.)
Berdoalah agar urusan dipermudahkan
Pengalaman saya tuntut harta pusaka ni mudah sebab keluarga arwah suami tak nak tuntut apa-apa sebab kesiankan anak-anak saya. Masuk court pun mereka tak nak hadir, sampaikan majistret pun hairan diorg tak nak tuntut sebab arwah suami tinggalkan banyak duit. Tapi kalau keluarga si mati tu nak tuntut, itu akan ambil masa, especially untuk capai persetujan semua pihak.

Kemudian Majistret  akan buat estimation nilai harta dan kita kena buat bayaran berdasarkan kiraan tu dlm tempoh sebulan rasanya. Kalau dlm RM200k, kena byr dlm RM1000 lebih. Surat Kuasa sebagai pentadbir harta boleh ambil di Pejabat Tanah lps sebulan lebih.

Doalah supaya Dia permudahkan urusan kita. Surat Kuasa ni penting sangat untuk waris mentadbir dan mengurus harta ye, macam nak renew road tax n insurance kereta, nak keluarkan duit di bank, unit trust, etc. Simpan elok-elok dan buat salinan banyak-banyak sebab kadang-kadang pihak bank akan ambil bila kita buat urusan.

Rasanya ni saja urusan yg saya boleh share. Seperkara untuk ingatan semua, bila kehilangan orang tersayang, surround yourself with people who remind you about akhirat. Kata-kata dari orang-orang sebegini akan membuatkan kita rasa kematian dia adalah satu khabar gembira kerana dia sudah di barzakh, tak lagi berbuat dosa dan disibukkan dgn hal-hal dunia.

Semoga Dia juga memberi kita kesudahan yang baik.

Sumber:  iiumc

Cara Menasihati Isteri yang Enggan Bertudung Dengan Alasan Belom Bersedia!… In syaa Allah Dia Akan Dengar…

Cara Menasihati Isteri yang Enggan Bertudung Dengan Alasan Belom Bersedia!… In syaa Allah Dia Akan Dengar…

Pertanyaan:
Bagaimana caranya menasehati istri supaya mau memakai jilbab ketika keluar rumah,saya sudah berkali-kali menasehatinya dan jawaban istri belum siap, sedangkan dilingkungan kami sangat banyak laki-laki yang lalulalang, supaya terjauh dari fitnah, barokallahu fikum

Jawaban:
Apa yang diperbuat oleh istri Anda adalah kemungkaran, sebab, ia telah membiarkan auratnya terbuka. Ulama’ bersepakat bahwa rambut wanita adalah aurat yang harus ditutupi di depan laki-laki yang bukan mahram. Dalam Al-Qur’an surat An-Nur ayat 31 Allah ta’ala menyinggung masalah tersebut:

وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُولِي الإرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاءِ وَلا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِنْ زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

“Katakanlah kepada wanita yang beriman: ‘hendaklah mereka menahan pandangannya, dan kemaluannya, dan janganlah mereka Menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak dari padanya. dan hendaklah mereka menutupkan kain kudung kedadanya, dan janganlah Menampakkan perhiasannya kecuali kepada suami mereka, atau ayah mereka, atau ayah suami mereka, atau putera-putera mereka, atau putera-putera suami mereka, atau saudara-saudara laki-laki mereka, atau putera-putera saudara lelaki mereka, atau putera-putera saudara perempuan mereka, atau wanita-wanita Islam, atau budak- budak yang mereka miliki, atau pelayan-pelayan laki-laki yang tidak mempunyai keinginan (terhadap wanita) atau anak-anak yang belum mengerti tentang aurat wanita. dan janganlah mereka memukulkan kakinyua agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Hai orang-orang yang beriman supaya kamu beruntung’.” (QS. An-Nur : 31)

Firman Allah ta’ala di atas menunjukkan bahwa rambut adalah aurat yang wajib ditutupi dari dua sisi:

Rambut termasuk perhiasan wanita, dan perhiasan wanita tidak boleh ditampakkan kepada selain orang-orag tertentu dari keluarganya. Tidak ada seorang pun ulama’ yang menggolongkan rambut ke dalam perhiasan yang boleh ditampakkan di depan umum.
Allah ta’ala memerintahkan muslimat untuk menutupkan kain kerudung sampai dada mereka, dan ini secara tidak langsung menunjukkan kewajiban menutupi rambut wanita dari pandangan laki-laki yang bukan mahram.

Oleh karena itu sebagai kepala rumah tangga Anda memang diwajibkan untuk membenahi serta mengkoreksi kesalahan dari anggota keluarga yang Anda pimpin, termasuk istri. Allah ta’ala telah berfirmana pada surat At-Tahrim ayat 6:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا قُوا أَنْفُسَكُمْ وَأَهْلِيكُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ عَلَيْهَا مَلائِكَةٌ غِلاظٌ شِدَادٌ لا يَعْصُونَ اللَّهَ مَا أَمَرَهُمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ
“Hai orang-orang yang beriman, peliharalah dirimu dan keluargamu dari api neraka yang bahan bakarnya adalah manusia dan batu; penjaganya malaikat-malaikat yang kasar, keras, dan tidak mendurhakai Allah terhadap apa yang diperintahkan-Nya kepada mereka dan selalu mengerjakan apa yang diperintahkan.” (QS. at-Tahrim : 6)

Adapun cara yang tepat untuk mendakwahi istri yang menolak mengenakan busana yang syar’i adalah dengan metode dakwah yang telah Allah tetapkan dalam surat An-Nahl ayat 125:
ادْعُ إِلَى سَبِيلِ رَبِّكَ بِالْحِكْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ أَعْلَمُ بِمَنْ ضَلَّ عَنْ سَبِيلِهِ وَهُوَ أَعْلَمُ بِالْمُهْتَدِينَ
“Serulah (manusia) kepada jalan Rabbmu dengan hikmah dan mauidhoh hasanah dan bantahlah mereka dengan cara yang baik. Sesungguhnya Rabbmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk.” (QS. An-Nahl : 125)

Hikmah diantara tafsirnya adalah berkomunikasi dengan obyek dakwah sesuai dengan keadaan, pemahaman, ucapan dan ketundukannya.

Mau’idhoh hasanah: Memerintahkan sambil menyemangati, dan melarang sambil menakut-nakuti. Diantara caranya dengan menjelaskan maslahat yang terdapat dalam perintah, dan menjelaskan mudhorot yang menyertai larangan (lihat Taisir Al-Karim Ar-Rahman oleh syaikh Abdurrahman bin Nashir As-Sa’di hal.452)

Sumber: salamdakwah.com

Tiap Kali Naik Tangga, Lutut Rasa Sakit, Cuba Resepi Air Rebusan Ini Untuk Kurangkan Sakit Sendi. Mujarab!…

Tiap Kali Naik Tangga, Lutut Rasa Sakit, Cuba Resepi Air Rebusan Ini Untuk Kurangkan Sakit Sendi. Mujarab!…


Pastinya kita banyak berjalan ke mana saja, sama ada ke tempat kerja, dalam pusat beli belah, atau pun ketika melakukan aktiviti riadah, yang mana sedikit sebanyak memerlukan kaki lebih sihat dan kuat.

Usia juga merupakan salah satu faktor yang mempengaruhi akan kesihatan tubuh badan, tapi, ada juga yang sudah jatuh sakit di usia muda dan masih kekal sihat walaupun sudah berumur.

Bagi merek yang sering kali berhadapan dengan masalah sakit lutut, mungkin boleh cuba air minuman dari perkongsian Habibah Badar Bajraiini.

RESEPI LUTUT POWER

Rupanya ramai sangat yang ada sakit lutut. Dah tak kira umur lagi dah. Ni kak Bib share RESEPI LUTUT POWER yang memang khas untuk sesiapa yang ada masalah lutut.

Resepi ni memang berkesan tau. Tukang ubat yang ajar Kak Bib bagi tau, ni resepi orang lama yang memang popular. Sapa yang dah tau takpe. Yang lom tau, boleh cuba ok!

RESEPI LUTUT POWER

2 biji Apple hijau potong dadu
4-5 batang serai di ketuk (Kalau besar guna 3 cukup)
1 batang Kayu Manis Ceylon patah patah kan (kalau yang gemok, guna 1/2)
5 gelas air

Cara

Rebus semua bahan sampai jadi 4 gelas air. Minum time suam, 2 kali sehari. Boleh minum tiap tiap hari atau 2-3 kali seminggu.

Apple tu boleh kunyah jek. Sapa rajin, nak blend pun boleh. Tapi serai ngan Kayu Manis Ceylon tu sila letak tepi ok. Tak payah kunyah. Khasiat dia dah keluar.

Kenapa air ni power?

Apple, serai dan Kayu Manis memang anti inflammation. Tiga-tiga bahan ni power dan terbukti berkesan untuk sakit sendi. Sebab tu ramai yang berkesan bila minum air ni.

Kulit Apple nak kena buang ke tak?

Tak payah. Cuci bersih dan rebus skali ngan kulit. Kulit Apple ada 5 kali ganda antioxidant. Rugi ler kalau buang khenn!

Pesakit yang ada masalah darah rendah tak boleh minum air ni. Nanti darah jadi terlalu rendah lak
Silakan share biar ramai yang dapat munafaat ya.

Sumber: Siakapkeli

Khasiat Daun Dukung Anak Untuk Dapatkan Zuriat Yang Terbukti Berkesan! InsyaAllah Usaha Selagi Mampu..

Khasiat Daun Dukung Anak Untuk Dapatkan Zuriat Yang Terbukti Berkesan! InsyaAllah Usaha Selagi Mampu…


Dikongsikan oleh Norsuhaila Mohd Zuki, tentang kebaikkan pokok dukung anak ni. Jom baca.

Saya baru balik berurut dengan seorang makcik.. dia beritahu anaknya dah 4 tahun kahwin tak dapat zuriat, dan ada orang beritahu agar rebus daun dukung anak ni dan minum… Alhamdulillah anaknya baru selamat bersalinkan anak pertama 2 bulan yang lalu… begitu juga dengan kawan kawan anknya yang tak dapat anak pun lepas minum air daun ni terus mengandung.

Saya kongsikan perkara ni mana tahu dapat membantu para wanita di luar sana yang masih tidak dikurniakan zuriat. Saya tak jual daun ni ya 😂 Ni makcik tu petikkan di belakang rumahnya masa saya nak balik tadi sebab makcik tu kata boleh tunjuk pada rakan rakan yang lain..makcik tu pun sebelum ni tak pernah tahu tentang kebaikan daun ni, bila ada yg beritahu anknya dan Alhamdulillah dgn izin Allah, anknya dapat zuriat dan sebab tu dia mula kongsikan… makcik tu kata daun ni mudah ditemui, kadag kadang tumbuh sekitar pasu pasu bunga.. untuk bayi kena kuning pun elok juga… baru teringat makcik tu ada beritahu…

Tips nak rebus:

Selawat dan rebus daun ni dan akarnya sekali selepas dibasuh bersih dgn 2 cawan air.
Rebus sampai airnya menjadi kuantiti utk 1 cawan air.
Lepas tu minum dan selawat dan berdoa.

Kita usaha selebihnya Allah jua yang mengizinkan.

LEBIH TIPS UNTUK ANDA…

Pastinya kita banyak berjalan ke mana saja, sama ada ke tempat kerja, dalam pusat beli belah, atau pun ketika melakukan aktiviti riadah, yang mana sedikit sebanyak memerlukan kaki lebih sihat dan kuat.

Usia juga merupakan salah satu faktor yang mempengaruhi akan kesihatan tubuh badan, tapi, ada juga yang sudah jatuh sakit di usia muda dan masih kekal sihat walaupun sudah berumur.

Bagi merek yang sering kali berhadapan dengan masalah sakit lutut, mungkin boleh cuba air minuman dari perkongsian Habibah Badar Bajraiini.

RESEPI LUTUT POWER

Rupanya ramai sangat yang ada sakit lutut. Dah tak kira umur lagi dah. Ni kak Bib share RESEPI LUTUT POWER yang memang khas untuk sesiapa yang ada masalah lutut.

Resepi ni memang berkesan tau. Tukang ubat yang ajar Kak Bib bagi tau, ni resepi orang lama yang memang popular. Sapa yang dah tau takpe. Yang lom tau, boleh cuba ok!

RESEPI LUTUT POWER

2 biji Apple hijau potong dadu
4-5 batang serai di ketuk (Kalau besar guna 3 cukup)
1 batang Kayu Manis Ceylon patah patah kan (kalau yang gemok, guna 1/2)
5 gelas air

Cara

Rebus semua bahan sampai jadi 4 gelas air. Minum time suam, 2 kali sehari. Boleh minum tiap tiap hari atau 2-3 kali seminggu.

Apple tu boleh kunyah jek. Sapa rajin, nak blend pun boleh. Tapi serai ngan Kayu Manis Ceylon tu sila letak tepi ok. Tak payah kunyah. Khasiat dia dah keluar.

Kenapa air ni power?

Apple, serai dan Kayu Manis memang anti inflammation. Tiga-tiga bahan ni power dan terbukti berkesan untuk sakit sendi. Sebab tu ramai yang berkesan bila minum air ni.

Kulit Apple nak kena buang ke tak?

Tak payah. Cuci bersih dan rebus skali ngan kulit. Kulit Apple ada 5 kali ganda antioxidant. Rugi ler kalau buang khenn!

Pesakit yang ada masalah darah rendah tak boleh minum air ni. Nanti darah jadi terlalu rendah lak
Silakan share biar ramai yang dapat munafaat ya.

Sumber: Siakapkeli

AMALKAN MENYUAP ISTERI & ANAK MAKAN, LIHATLAH BAGAIMANA REZEKI DATANG MENCURAH-CURAH

Amalan Mudah Ini Sering Ditinggalkan dan Jarang Sekali Diamalkan, Namun Jika Anda Istiqomah Melakukannya, Rezeki Pasti Datang Mencurah-curah!…

Semasa pergi ke hospital semalam, datang seorang lelaki yang baik mengajak saya duduk berbual kerana dia ada masalah. Dia bercerita yang kehidupan keluarganya sangat sempit dan tidak tenteram. Asyik bergaduh saja dan rasa sakit jiwa.

“Saya dah usaha macam-macam cara dah. Tak

ahu nak buat macam mana dah,” katanya.

“Abang makan, ada suapkan makanan dalam mulut isteri tak?” saya tanya.

“Tak pernah ustaz,” jawabnya.

“Abang pernah suapkan makanan dalam mulut anak-anak tak?” soalan saya kemudian dijawab dengan jawapan yang sama.

“Orang dulu-dulu tak adalah kaya sangat tetapi kehidupan keluarga penuh dengan kasih sayang, rezeki pun cukup saja, rasa tenang dan berkat. Sebab janji Allah dengan menghargai keluarga, rezeki bertambah. Sekarang? Dah banyak keluarga yang tak makan sekali. Ada yang masih makan bersama tetapi sambil makan, tangan sibuk melayan handphone, mata sibuk melayan tv. Ya Allah.

“Bila isteri makan dari tangan kita, terasa bahagia sangat. Bila kita buat kerana cinta, kerana Allah walaupun cuma beberapa suap, terasa nikmatnya. Buat pula tergigit jari sikit. Hehe! Sunnah berjemaah. Juga makan satu bekas yang sama. Sekarang satu dulang rumah saya, kami makan berlima. Kadang-kadang anak pula berebut nak suap mak dan ayahnya sekali sekala.

“Cuba abang amalkan. Orang yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi. Kasihilah keluarga, lihatlah bagaimana rezeki datang mencurah-curah,” jelas saya padanya.

“Baiklah ustaz. Saya nampak itulah jalan yang saya tidak pernah fikir. Rezeki datang bila kita berkasih sayang dan menghargai keluarga,” katanya.

Bila isteri suapkan saya, terasa best sangat nikmat. Ya Allah, inilah nikmat dunia ini. Ya Allah, berilah kami terus dapat menikmatinya dan bersama dalam syurga.

Lebih Tips.Untuk.Anda…

Harga rumah semakin lama semakin mahal, namun keadaan itu tidak menghalang azam gadis ini untuk membeli sebuah rumah impian. Difahamkan, Cek Ifa telah berazam untuk membeli rumah sejak berusia 19 tahun dan Alhamdulillah berjaya memiliki sebuah rumah sebelum usia 25 tahun. 

Jadi, apa rahsia gadis ini mudah membeli rumah dia usia yang masih muda ini?

ALHAMDULILLAH, azam 2017 saya dah tercapai untuk beli rumah di usia 24 tahun. Saya nak berkongsi tips bagai mana nak membeli aset persendirian dalam masa dua tahun punya perancangan. Ini adalah thread.

Sorry guys, gambar saya pakai selipar saja sebab masa rakam gambar ini, rumah dah 80% nak siap. So jalan pun nak masuk ke rumah tak lawa lagi. Selipar sajalah jawabnya.

 

So how you guys can buy your own asset terutamanya rumah. Bukan senang nak bagi lepas loan di bank. You guys masa berumur 17 tahun atau selepas habis study atau semasa study sendiri dah buat bisnes kecil-kecilan, kan? Simpan tak duit hasil niaga itu walaupun sedikit?

Guys, simpan duit niaga itu dalam bank. Walaupun jumlahnya sedikit RM200, RM300 pun simpan dalam bank. Biar ada dalam transaction bank itu duit keluar masuk. Kalau korang nak ambil duit itu pun, jangan sampai habis. Tinggalkanlah sedikit dalam bank. Okey?

 

Duit OT korang setiap bulan tu penting guys. Even korang buat OT ikut mood seperti saya ni, hahaha! Tapi RM50 pun bank ambil kira sebagai income kita untuk bulan itu. Tetapi OT ini 3 bulan saja mereka kira. Tak adalah sampai setahun mereka ambil kira.

 

Sesetengah bank mereka ambil kira ASB loan as an income, but ada sesetengah ambil kira as expenses kita. Affin bank yang saya guna ini dia kira ASB loan as expenses. So kena korek lagi di mana income masuk.

 

Korang cari rumah yang mana develper yang tanggung kos lawyer, kos segala mak nenek kos untuk beli rumah itu. Memang kita akan ingat, ‘alah, semua itu termasuk dalam harga rumah’. Tetapi yes kalau korang kira balik, sama saja duit korang nak bawa keluar bayar itu bayar ini, kan?

 

Mungkin rezeki saya beli rumah ini, developer include everything. Free laywer, dapat rebate 10% from downpayment. Saya hanya bayar downpayment 1% sahaja dari downpayment sebab dapat rebate bapak banyak gila. Alhamdulillah syukur sangat Allah permudahkan jumpa developer yang best.

 

Orang kata beli rumah murah time lagi dua tahun nak siap, masa mereka pecah tanah itu dah beli. Betul, masa itu murah korang nak beli rumah. Masa saya ini, rezeki saya dapat dok dah rumah ini sekarang. Beli pertengahan tahun hari tu, hujung tahun dah boleh duduk. Tapi korang kena rajin survey.

 

Last sekali, korang tanamkan azam setiap tahun walaupun tak capai, korang tanamkan azam nak beli rumah sebelum umur berapa. Saya setiap tahun sejak berumur 19 tahun dah tanam azam nak beli rumah sebelum umur 25 dan Alhamdulillah azam menjadi kenyataan. Sebelum 25 tahun dah dapat. Allah dengar doa saya.

 

Cek ifa @Cek_Ifa

Sharing with u guys the view outside of my house..jatuh cinta sbb view n design umah ni cntik sgt .

 

 

Saya doakan korang mendapat inspirasi dari thread ini. Kalau nak tanya apa-apa, DM saja saya. InshaAllah saya akan bantu korang. Saya suka tengok anak-anak muda ada matlamat dan beli aset dalam usia muda dengan hasil titik peluh sendiri. Doakan saya juga supaya dapat beli rumah kedua sebelum umur 30 tahun. InshaAllah.

 

Sumber: Cek Ifa

Ketahuilah Ada Rahsia di Setiap Jari Anda! Baca dan Anda Pasti Kagum!…

Ketahuilah Ada Rahsia di Setiap Jari Anda! Baca dan Anda Pasti Kagum!…


Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh diandaikan di sebalik jari anda yang lima. Cuba perhatikan perlahan-lahan jari anda. Kemudian, genggam ia kuat-kuat dan angkatkan ke atas. Laungkan … “Allahu Akbar” sekuat-kuatnya. Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung. Luruskan ia ke hadapan dalam keadaan terbuka. Renung dalam-dalam. Kewajipan solat lima waktu jangan diabaikan.

Kemudian lekapkan jari itu di atas meja, perhatikan. Bermula daripada jari kelingking yang kecil dan kerdil, seperti manusia dan apa sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Apa sahaja yang dilakukan mesti bermula daripada kecil. Bak kata pepatah “melentur buluh biarlah daripada rebungnya”. Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yang besar pada masa hadapan.

Naikkan kepada jari kedua, jari manis namanya. Begitu juga dengan usia remaja. Manisnya seperti jari yang comel mulus ini. Apatah lagi kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian, bangga tak terkira.. pada ketika ini, alam remaja menjengah diri. Awas!! Di usia ini sentiasa dibelenggu dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Hanya iman dan taqwa menunjuk jalan kebenaran. Pada usia ini, anda sudah baligh dan mukalaf.

Pastinya sudah dipertanggungjawabkan segala amalan di hadapan Rabbul Jalil. Bersediakah anda?? Nah… naik kepada jari ketiga. Jari yang paling tinggi, jari hantu namanya.Zaman remaja ditinggalkan. Alam dewasa kian menjengah. Di peringkat umur 30-an ini seorang itu telah mempunyai status dan identiti dengan ekonomi yang kukuh serta kerjaya yang teguh. Namun, anda mesti berhati-hati kerana di kala ini banyak “hantu-hantu pengacau” yang datang menggoda. Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu iri hati dan seribu macam hantu lagi. Kalau gagal mengawal emosi lantas terus masuk ke jerangkap nafsu dan syaitan. Jesteru itu, amal ibadat mesti dilipatgandakan.

Kita beralih kepada jari telunjuk. Jari inilah yang mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggamkan kesemua jari dan keluarkan jari ini. Gagahnya ia sebagai penunjuk arah, menjadi contoh dan tauladan. Manusia yang berada di tahap usia ini, hendaklah tampil sebagai model kepada generasi baru dan pembimbing yang kaya dengan idea bernas dan minda yang hebat.

Akhir sekali, renung ibu jari. Ianya besar dan pendek tetapi menunjukkan kematangan dan kehebatan yang membanggakan. Tugasnya membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagai perkara. Bak kata orang Jawa “cap jempol” atau cap jari. Kalau dia ada, semua urusan berjalan lancar. Buat generasi muda, rujuk dahulu kepada orang tua atau yang berpengalaman. Sekiranya petunjuk mereka anda patuhi, nescaya anda boleh berkata “good” atau “yes” sambil menggengam semua jari dan angkat ibu jari ke atas itulah rahsia kejayaan anda.

Akhirul kalam, cuba lihat sekali lagi jari anda yang kelima. Renung dan fikir dalam-dalam. Dimanakah anda sekarang?

Lebih Artikel Yang Anda Perlu Tahu.

Tahukah Anda Masakan Yahudi?

Masakan Yahudi bukan satu masakan, tetapi sebuah koleksi masakan antarabangsa yang dikaitkan dengan hukum pemakanan Yahudi (kashrut) dan tradisi cuti Yahudi. Sesetengah makanan, terutamanya daging babi dan kerang-kerangan, adalah dilarang seperti daging dan tenusu tidak dimakan bersama, dan daging mestilah daripada binatang yang disembelih dengan upacara amal serta dibubuh garam untuk menyingkirkan semua darah.

Terdapat upacara amal yang istimewa berkenaan dengan wain dan roti. Disebabkan oleh taburan geografi Yahudi yang luas, jenis masakan Yahudi adalah sangat banyak dari segi ramuan dan pengaruh tempatan pada cara makanan itu disediakan dan dihidangkan.

Tanda U dalam bulatan bererti produk tersebut disahkan kosher oleh Orthodox Union (OU). Perkataan “Pareve” menunjukkan bahawa produk itu tidak mengandungi bahann dari susu atau daging.

Kashrut (bahasa Ibrani: כַּשְׁרוּת kašrût) atau Kosher bermaksud makanan “suci” atau “sesuai”. Sesuatu makanan tersebut akan dikira sebagai suci jika penyediaannya adalah mengikut cara-cara yang diajarkan di dalam kitab Taurat, jika tidak disediakan mengikuti syarat-syarat tersebut, makanan tersebut haram dimakan dan dilarang dimakan. Daripada segi teorinya, Konsep Kosher ini lebih kurang sama dengan konsep “Halal” yang diguna pakai oleh orang-orang Islam namun dari segi praktikalnya ia amat berbeza sama sekali.

Makanan yang tidak sesuai dengan hukum Yahudi diistilahkan treifah atau treif (טְרֵפָה ṭərēp̄āh) (“terkoyak”); istilah ini asalnya merujuk kepada binatang (dari spesies yang kosher, misalnya lembuatau biri-biri) yang disembelih dengan cara yang silap atau dilukai hingga mati oleh binatang buas dan kerana itu tidak layak dimakan manusia. Di antara orang-orang Sefardi, istilah ini biasanya hanya merujuk pada daging yang tidak kosher.

Hukum dasar kosher ditemukan dalam Kitab Imamat di dalam Taurat, yang diuraikan secara terperinci dengan lisan (Mishnah dan Talmud) dan dikanunkan oleh Shulkhan Arukh dan kemudian oleh pimpinan rabai. Ada banyak sekali alasan yang dikemukakan untuk hukum-hukum ini, yang menganjur dari falsafah dan ritual hinggalah praktikal dan kebersihan.

Sumber

7 Kelebihan Solat Dhuha Yang Menjadi Rebutan Para Surirumah! Jom Kongsikan Agar Ramai Para Isteri Tahu!…

7 Kelebihan Solat Dhuha Yang Menjadi Rebutan Para Surirumah! Jom Kongsikan Agar Ramai Para Isteri Tahu!…


Selain perkara wajib yang menjadi rutin, perkara sunat juga sangat dituntut bagi meraih keberkatan Ilahi. Walaupun kerja di rumah tak pernah putus, kita sebagai surirumah seharusnya tidak terlepas daripada merebut peluang menunaikan solat sunat dhuha pada setiap pagi.

Kenapa? Ini antara sebabnya.

7 KELEBIHAN SOLAT DHUHA YANG MENJADI REBUTAN SURIRUMAH

1. DIPERMUDAHKAN URUSAN HARIAN

Rutin harian menjadi surirumah bukanlah suatu perkara yang mudah. Kadang-kadang terlalu penat sampai nak makan pun tak sempat. Namun begitu, bukan semua orang boleh faham apa yang kita lalui, mahupun pasangan kita sendiri. Oleh itu, inilah peluang kita untuk mengadukan kepada Allah, memohon diberi kekuatan dan dipermudahkan urusan.

Diriwayatkan daripada Nu‘aim bin Hammar bahawa ia berkata, “Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda; Allah berfirman, ‘Wahai anak Adam, janganlah kamu berasa lemah untuk beribadah kepada-Ku dengan cara mengerjakan solat empat rakaat di awal waktu siangmu (solat Dhuha), nescaya akan Aku cukupkan untukmu di akhir harimu.”

(Hadis Riwayat Abu Dawud)

Dengan mengingati Allah terutamanya pada waktu mustajab seperti waktu Dhuha, mudah-mudahan bantuan Allah pasti tiba dalam segala bentuk kemudahan dari awal pagi hinggalah ke akhir hari.

2. CARA PALING MUDAH UNTUK BERSEDEKAH

Berbanding dengan suami atau ibu-ibu lain yang bekerja, seorang surirumah mungkin memiliki kemampuan kewangan yang agak terhad. Malah, surirumah biasanya jarang keluar rumah dan mungkin kurang peluang untuk bersedekah. Namun, Allah itu Maha Pengasih dan Maha Pemurah terhadap hambaNya, lalu diberikan pelbagai cara untuk tetap mendapatkan ganjaranNya.

Dengan melakukan solat dhuha, anda sebenarnya mampu merebut pahala sedekah, seperti yang dinyatakan dalam sebuah hadis:

“Setiap pagi, setiap ruas anggota badan kalian wajib dikeluarkan sedekahnya. Setiap tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sedekah, setiap tahlil adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, menyuruh kepada kebaikan adalah sedekah, dan melarang berbuat mungkar adalah sedekah. Semua itu dapat diganti dengan solat dhuha dua rakaat.”

(Hadis Riwayat Muslim)

3. MENDAPAT PAHALA UMRAH

Bukan setakat mendapat pahala bersedekah, malah pahala solat dhuha juga diumpamakan dengan pahala umrah.

Dari Abu Umamah ra bahwa Rasulullah SAW bersabda:

“Barangsiapa yang keluar dari rumahnya dalam keadaan bersuci untuk melaksanakan solat wajib, maka pahalanya seperti seorang yang melaksanakan haji. Barangsiapa yang keluar untuk melaksanakan solat Dhuha, maka pahalanya seperti orang yang melaksanakan umrah.”

(Sahih Al-Targhib: 673)

4. DIAMPUNKAN DOSA

Pendapat ramai orang yang mengatakan hidup isteri sebagai surirumah sepenuh masa ialah mudah adalah tidak benar sama sekali. Terdapat banyak perkara yang perlu diuruskan dari awal pagi hingga ke malam. Bahkan, seorang surirumah menggalas tugas yang berat untuk mendidik anak-anak selain menyediakan keperluan harian. Ada yang turut bergiat aktif dalam persatuan, aktiviti taman, perniagaan kecil-kecilan dan sebagainya.

Dalam kesibukan mengurus jadual seharian, tentu kita tak terlepas daripada kelalaian atau melakukan kesilapan. Maka solat dhuha adalah antara pintu ampunan untuk kita yang disediakan oleh Allah.

“Barangsiapa yang menjaga solat Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya akan segala dosanya walaupun seperti buih di lautan.”

(Hadis Riwayat Ibnu Majah dan at-Tirmidzi)

5. MERAIH REZEKI / KEUNTUNGAN BESAR

Salah satu fadilat yang paling lazim dikaitkan dengan solat dhuha adalah murah rezeki. Ia sebenarnya dirujuk dalam satu kisah di mana suatu ketika Rasulullah mengutus tentera Islam dalam satu peperangan. Dengan izin Allah, tentera Islam menang dan berjaya pula mendapatkan harta rampasan yang banyak.

Orang ramai bercerita singkatnya peperangan itu dan banyaknya harta rampasan perang yang diperoleh. Kemudian Rasulullah menjelaskan bahawa ada yang lebih utama dan lebih mudah memperoleh kemenangan dan harta rampasan yang banyak iaitu solat dhuha.

Sabda baginda : “Barangsiapa yang berwudhuk, kemudian masuk ke dalam masjid untuk melakukan solat dhuha, dialah yang paling dekat tujuannya (tempat perangnya), lebih banyak ghanimahnya dan lebih cepat kembalinya.”

(Sahih al-Targhib : 666)

Rezeki ini mungkin kita tak nampak dari segi wang atau perhiasan, tetapi anak-anak yang soleh, keberkatan rumah tangga, kelapangan dada, dan kesihatan tubuh badan juga adalah antara nikmat yang dikurniakan kepada Allah buat kita.

6. SEBAGAI MOTIVASI PAGI

Hari seorang surirumah bermula seawal kita ‘celik mata’ hinggalah menjadi orang terakhir yang tidur. Ia adalah hari panjang untuk ditempuhi.

Setiap waktu solat sebenarnya adalah peluang untuk kita recharge. Setiap kali selesai solat, kita akan rasa lebih segar, bertenaga, dan tenang. Jika anda perasan, waktu antara solat subuh dan solat zohor adalah agak panjang berbanding selang waktu solat yang lain.

Maka dengan melakukan solat dhuha walaupun 2 rakaat, ianya tentu akan membantu kita ‘berehat’ dengan mengingati Allah dan mendapatkan kembali tenaga di antara selang waktu tersebut. Malah, kita akan rasa kerja harian lebih terurus apabila kita memberi keutamaan kepada solat dhuha.

7. RUTIN SIHAT UNTUK TUBUH & MINDA

Selain banyak fadilatnya yang tersendiri, solat dhuha boleh membentuk rutin aktiviti jasmani yang juga baik untuk rohani. Malah secara umumnya, terdapat banyak bukti saintifik yang menerangkan kelebihan pergerakan solat yang berkualiti serta amalan zikrullah kepada fizikal dan mental seseorang, tidak kiralah berapa pun usia anda.

Di tengah kesibukan dengan anak-anak sejak awal pagi, solat dhuha memberi peluang untuk kita bertafakur, membasahi lidah mengingati Allah, dan mendekatkan diri denganNya.

BERUNTUNGLAH MEREKA YANG MENGAMALKAN SOLAT DHUHA

Doa ibu yang makbul sangat berkuasa untuk dijadikan perisai bagi mengharungi cabaran di rumah. Gunakanlah kesempatan waktu dhuha untuk menunaikan solat sunat yang amat dituntut ini.

Semoga para surirumah akan sentiasa diberi kekuatan dan menjadi sumber kemurahan rezeki serta rahmat Allah bagi seisi keluarga di dunia mahupun di akhirat, Insha Allah.

Sabda Rasulullah s.a.w “Bahawasanya di syurga ada pintu yang dinamakan ‘Dhuha’. Maka apabila tiba hari kiamat kelak, berserulah (malaikat) penyeru: “Manakah orang-orang yang telah mengamalkan solat Dhuha; Inilah pintu kamu, silakan masuk ke dalam syurga dengan Rahmat Allah.”

(Hadis Riwayat At-Tabrani)

Sumber: Siraplimau.com

8 Petua Berkesan Menghilangkan Ketumbit Dengan Cepat Yang Perlu Anda Tahu!.. Baca dan Kongsikan.

8 Petua Berkesan Menghilangkan Ketumbit Dengan Cepat Yang Perlu Anda Tahu!.. Baca dan Kongsikan.


Memang malu bercampur sakit bila mata diserang ketumbit. Sedih pun ada bila orang sekeliling asyik mengusik dan kata yang bukan-bukan.

Tapi sebenarnya, ketumbit adalah sejenis keradangan pada kelopak mata yang disebabkan oleh jangkitan kuman dan bukanlah sebab mengintai atau mengendap ya. Menurut sebuah artikel, Dr Muhaya menjelaskan bahawa biasanya bakteria ini membiak di akar bulu mata sebelum menimbulkan masalah.

APAKAH KETUMBIT?

Menurut laman web kesihatan WebMD, terdapat dua jenis ketumbit yang biasa terjadi iaitu:

Stye: Jangkitan kuman yang berpunca pada akar bulu mata (folikel). Ketumbit jenis ini berlaku di pinggir kelopak mata. Jika ia terdapat di dalam kelopak mata, ia digelar hordeolum dan ia berpunca daripada jangkitan kuman pada kelenjar minyak dalam kelopak mata. Ketumbit jenis ini adalah agak menyakitkan, tetapi ia cepat sembuh dalam masa seminggu.

Chalazion: Timbulnya sejenis benjolan pada kelopak mata. Biasanya ia lebih besar berbanding ‘stye’ tetapi ia tidak menyakitkan. Ia adalah keradangan yang disebabkan oleh penyumbatan pada kelenjar. Dalam sesetengah kes, ‘stye’ boleh menjadi ‘chalazion’. Ketumbit jenis ini boleh berlanjutan hingga sebulan atau lebih.

Apabila seseorang mengalami ketumbit, ia akan turut diiringi dengan gejala lain seperti mata berair, gatal, sensitif, dan bengkak atau kemerahan pada kelopak mata. Namun anda tak perlu risau kerana ia tidak merbahaya dan tidak mudah berjangkit.

Lazimnya, ketumbit boleh pulih dengan sendirinya. Ada beberapa cara menghilangkan ketumbit yang boleh anda lakukan di rumah.


Stye (kiri) dan Chalazion (kanan)

Berikut adalah cara menghilangkan ketumbit yang boleh dicuba:

1. BERSIHKAN

Langkah pertama yang boleh anda lakukan apabila terkena ketumbit adalah dengan membersihkan bahagian kelopak mata dengan kerap menggunakan air bersih.

Untuk penjagaan kebersihan yang lebih rapi, anda boleh menggunakan putik kapas dan ‘mild shampoo’ seperti syampu bayi yang tidak memedihkan untuk membersihkan kelopak mata anda dan bahagian bulu mata sekitarnya.

2. TUAMAN PANAS

Cara paling selamat dan berkesan untuk melegakan ketumbit adalah dengan tuaman air yang sederhana panas. Cara ini juga amat sesuai untuk kanak-kanak dan juga bayi.

Rendamkan kain dalam air suam dan kompreskan pada kelopak mata yang terkena ketumbit tadi untuk mengatasi penyumbatan pada kelenjar di kelopak mata. Ulangi langkah ini sebanyak tiga kali sehari selama seminggu. Pastikan kain yang anda gunakan bersih ya.

3. SUDU

Selain menggunakan tuaman air panas tadi, anda juga boleh menggunakan sudu untuk dituam pada mata.

Caranya, rendamkan sudu tadi dalam air suam dan rasa kepanasannya agar tidak terlalu panas. Agak-agak selesa, bolehlah dituamkan pada bahagian mata yang terkena ketumbit tadi. Tuamkan sekitar 3 minit setiap kali.

4. UNCANG TEH HIJAU

Selain menuam dengan air panas, anda boleh cuba menuam mata dengan uncang teh hijau. Selain melegakan rasa tidak selesa, teh hijau mengandungi asid tanik yang membantu melindungi daripada jangkitan.

Caranya, rendamkan uncang teh hijau ke dalam air panas. Selepas 5 minit, angkat dan keluarkan lebihan air pada uncang teh. Jika ia terlalu panas, tunggu sebentar sebelum meletakkannya pada mata. Bila suhunya sesuai, biarkan pada mata selama 5 minit. Lakukan beberapa kali sehari.

5. DAUN SIRIH

Ambil beberapa helai daun sirih dan bersihkan. Kemudian, panaskan sedikit di atas api atau badan cerek dan tekapkan pada mata ketumbit.

Satu lagi cara, rebuskan daun sirih hingga mendidih. Angkat daun sirih tersebut dan perah untuk mendapatkan airnya. Guna air perahan ini untuk membersihkan mata yang ketumbit.

6. GARAM

Satu lagi petua yang dikatakan dapat menyurutkan ketumbit dengan cepat adalah dengan menambahkan garam pada tuaman.

Mudah saja, bubuhkan sedikit garam pada air panas / suam yang akan digunakan untuk tuaman. Selepas ia melarut, celupkan tuala bersih dan perah airnya. Boleh juga gunakan kapas. Tuamkan 2-3 minit pada ketumbit. Lakukan 3 atau 4 kali sehari.

7. CUKA EPAL

Selain garam, anda boleh juga cuba menggunakan cuka epal (apple cider vinegar) dengan cara yang sama. Namun, elak menggunakan cuka kepada kanak-kanak kerana ia agak ‘kuat’. Pastikan cuka epal ini dilarutkan terlebih dahulu supaya asidnya tidak terlalu kuat.

Selain itu, bagi orang dewasa, anda boleh meminum sesudu cuka epal yang dilarutkan dalam air suam untuk mendapatkan hasil yang lebih berkesan.

8. BAWANG PUTIH

Antara cara menghilangkan ketumbit paling popular di kalangan orang lama adalah menggunakan bawang putih kerana ia dipercayai mengandungi ciri anti radang. Namun, cara ini akan memedihkan sedikit. Maka, tidak sesuai kalau dilakukan pada kanak-kanak.

Caranya, ambil seulas bawang putih dan guris sedikit bahagian hujungnya dengan pisau agar keluar jusnya. Sapukan pada kelopak mata yang berketumbit sebanyak 3 kali sehari. Ia dikatakan berkesan sekiranya bengkak ketumbit baru nak ‘naik’ dan belum membesar. Apa pun, berhati-hatilah dan pastikan kebersihan tetap diutamakan.

DAPATKAN RAWATAN DOKTOR JIKA IA BERLARUTAN

Jika ia masih berlarutan, pastikan anda mendapatkan ubat krim antibiotik di farmasi atau klinik terutamanya jika anak kecil menunjukkan ketidakselesaan.

Yang penting, jangan cuba pecahkan ketumbit ini sendiri kerana ia boleh menyebabkan jangkitan merebak. Sementara itu, elakkan memakai sebarang ‘make-up’ pada bahagian mata atau ‘contact lense’ kerana ia boleh menyebabkan jangkitan bertambah teruk.

LEBIH TIPS UNTUK ANDA…

Mungkin anda sudah terbiasa dengan barangan dapur ini, siapa sangka dua jenis barangan dapur ini dapat membuatkan kulit anda menjadi putih dan licin.

Jika anda sering menggunakan telur sebagai hidangan, mungkin kali ini anda boleh mencuba putih telur sebagai bahan pemutih kulit yang berkesan untuk kulit anda.

Untuk mendapatkan hasil yang lebih efektif, ambil sedikit garam dan gaulkan rata. Setelah itu anda boleh urutkan ke seluruh tangan anda, jika seluruh badan pun boleh.

Tetapi sebelum itu anda disarankan untuk membersihkan kulit anda dengan sedikit air perahan lemon dan juga cuka putih. Ia berfungsi untuk menghilangkan sel kulit mati anda.

Selepas itu anda boleh merendam bahagian yang telah anda cuci tadi kedalam air yang diletakkan sedikit minyak zaitun. Ianya akan melembutkan kulit anda. Selepas itu baru la anda gunakan kaedah telur dan garam tadi.

Selamat Mencuba ya!

Nabi Yusuf adalah Nabi Yang Sangat Kacak dan Memiliki Aura Luar Biasa. Inilah Doa dan Amalan “Pembuka Aura” Nabi Yusuf yang Boleh Diamalkan Oleh Lelaki dan Wanita…

Nabi Yusuf adalah Nabi Yang Sangat Kacak dan Memiliki Aura Luar Biasa! Inilah Doa dan Amalan Pembuka Aura Nabi Yusuf yang Boleh Diamalkan Oleh Lelaki dan Wanita, Terutama yang Berumah Tangga agar Kekal Setia ke Akhir Hayat…


ISTIQOMAHKAN MEMBACA DOA INI DIJAMIN KAMU AWET MUDA

Awet muda memang banyak yang menginginkannya, berbagai cara dilakukan untuk bisa awet muda, juarang diketahui beberapa doa ini juga bisa menjamin akan selalu tampak muda, tak harus pergi kesalon dan perawatan setiap hari, ganti saja dengan doa ini setiap hari

Nabi Yusuf alaihissalam merupakan salah satu Nabi yang dikaruniai ketampanan luar biasa oleh Allah SWT. Oleh karena ketampannya tersebut, Zulaikha yang merupakan wanita bangsawan Mesir menjadi sangat terpana padanya. Tidak hanya Zulaikha, namun banyak wanita Mesir lain yang terpesona dengan ketampanan Nabi Yusuf dan sampai tidak percaya jika mereka melihat seorang manusia sehingga mengira Nabi Yusuf adalah seorang malaikat dan akhirnya mengiris tangan mereka sendiri tanpa sadar.

Doa awet muda Nabi Yusuf memiliki manfaat untuk membuat wajah terlihat selalu berseri dan juga mendapatkan kecantikan kulit secara alami. Rahasia doa ini dari waktu ke waktu semakin diyakini mempunyai banyak sekali manfaat untuk seseorang yang dengan tulus ikhlas mengamalkannya. Berikut ini adalah beberapa doa awet muda Nabi Yusuf selengkapnya yang bisa diamalkan supaya memiliki tampilan yang terlihat lebih menarik untuk tujuan yang baik juga.

BEBERAPA DOA AWET MUDA NABI YUSUF

1. Surat Yusuf Ayat 4

Idz qaala yusufu li abiihi yaa abati inni ra aitu ahada asyara kaukabauw wasy syamsa wal qamara ra aituhum lii sajidin

Arti: Ingatlah Yusuf berkata ayahnya, “Wahai ayahku, sesungguhnya aku bermimpi melihat sebelas bintang, matahari, bulan semua bersujud kepadaku [QS: Surat Yusuf Ayat 4]

2. Surat Thaahaa Ayat 39

Wa Alqaytu alayka mahabbatan minnii walitushna a’laa ‘ainii

Arti: Dan aku telah melimpahkan padamu kasih sayang yang datang dariku. Supaya kamu di asuh di bawah pengawasanku [QS: Thaha Ayat 39]

Cara Mengamalkan:

Bacakan surah Thaahaa sebanyak tiga kali kemudian sapukan pada wajah
Amalan ini baik dilakukan untuk mereka yang berat jodoh.

3. QS Waqiah: 35-38

Innaa annsyaa naahun-na innsyaa-a faja’alnaahuuna abkaaroo ‘uruban atroobaa li-ash haabil yamiin

Cara mengamalkan:

Niatkan dalam hati untuk mengamalkannya
Ambil satu gelas air putih dan baca surah Al Fatihah satu kali
Lanjutkan dengan membaca ayat kursi satu kali
Terakhir bacakan surat Al Waqiah diatas sebanyak tujuh kali
Tiupkan pada gelas berisi air putih untuk diminum dan amalan sesudah shalat shubuh dan shalat Isya.
Baca juga : Manfaatkan Waktu Mustajab ini Untuk Berdoa di Hari Jum’at

4. Doa Buka Aura Nabi Yusuf

Falamma roainahuu wa qoth-tho’na aidiyahnuna wa qulna haasya lillahii maa haadzaa basyaroo. In haadzaa illa malakun kariim

Cara Mengamalkan:

Baca doa buka aura Nabi Yusuf ini saat akan bertemu dengan seseorang yang ingin anda taklukan.
Bisa dibaca juga sesudah sholat fardhu sebanyak tiga kali saja.
Sesudah selesai membaca doa pengasihan Nabi Yusuf, usapkan pada wajah secara menyeluruh.
Tidak hanya untuk pasangan, bisa juga digunakan untuk menaklukan menantu, mertua, atasan atau bawahan, karyawan, teman, klien dan sebagainya.

5. Doa Awet Muda Kedua

“Bismillahirrahmanirrahim”. “Nur Allah Nur Muhammad, Nur kucinta tiada berubah, Cahaya Allah Cahaya Muhammad, Cahaya Maryam Siti Fatimah”

Cara Mengamalkan:

Baca doa pengasihan awet muda ini sebanyak tiga kali saat akan keluar rumah
Tiupkan pada kedua telapak tangan dan usapkan pada wajah
Khasiat dari doa ini akan menjadikan wajah berseri serta sangat mustajab untuk menarik perhatian orang lain saat melihat anda pertama kali
Apabila dibacakan dengan rutin sesudah shalat tahajud malam hari sebanyak sebelas kali maka akan membuat siapapun jatuh hati pada anda.

6. Doa Awet Muda Ketiga

“Bismilahirohmanirohhim”. “Holakod dunya mina nuuri walakho adama wa’tini cahaya nur Muhammad”

Cara Mengamalkan:

Baca doa awet muda ketiga ini sebanyak 33 kali sesudah selesai menunaikan shalat lima waktu atau hendak akan wudhu.
Sesudah selesai membaca doa ini, tiupkan pada tangan anda dan usapkan pada wajah secara perlahan dan menyeluruh.

Baca juga : Sering Kali Meminta Langsung Ketika Berdoa, Ternyata Harus Lakukan ini Terlebih Dahulu

7. Doa Awet Muda Keempat

Ya Hadi (baca 33 kali), Ya Badiyah (baca 33 kali), Ya Nur (baca 33 kali), Ya Allah (baca 3 kali)

Cara Mengamalkan:

Doa awet muda ini juga bisa digunakan sebagai wirid pengasihan
Baca keempat wirid diatas sebanyak 33 kali sesudah selesai shalat wajib
Lakukan ini dengan rutin supaya wajah tampak awet muda, berseri dan bercahaya

8. Doa Awet Muda Kelima

“innaa annsyaa naahun-na innsyaa-a faja’alnaahunna abkaaroo ‘uruban atroobaa li-ash-haabil yamiin”

Cara Mengamalkan:

Ambil satu gelas air putih dan letakkan di hadapan anda.
Baca surat Al Fatihah lalu lanjutkan dengan ayat kursi.
Lanjutkan kembali dengan surat Al Waqiah ayat 35, 36, 37 dan 38 [baca surat Al Waqiah sebanyak tujuh kali].
Sebelum melakukannya, awali dengan meniatkan terlebih dulu di dalam hati.
Baca amalan doa ini diatas satu gelas air putih dan minum sambil dilakukan secara istiqomah.

9. Doa Awet Muda Keenam

Allahumma ‘alnii nuuru yusufa ‘ala wajhii fa man ro aanii yuhibbunii mahabbatan

Arti: Ya Tuhanku, jadikanlah nur cahaya nabi yusuf kepada wajahku, bagi siapa yang melihat (memandang) akan menjadi kagum serta cinta kasih kepadaku.

Cara Mengamalkan:

Niatkan untuk mengamalkan supaya doa ini bisa terpatri di dalam diri
Bacakan secara istiqomah sesudah selesai melaksanakan shalat lima waktu
Cara mengamalkannya sama dengan mengamalkan doa Nabi Yusuf ayat 4 yakni dengan menahan napas
Kemudian tiupkan pada telapak tangan dan usapkan pada wajah anda.
Jika akan bercermin atau berhias, bacakan doa ini sebanyak tujuh kali.
Jika ingin memakai wewangian seperti parfum, gunakan yang tidak mengandung alkohol dan bacakan doa ini sebanyak tujuh kali
Baca juga : Berdagang Ingin Lancar Baca 15 Doa Mujarab ini Insyaallah Laris dan Untung

10. Doa Awet Muda Ketujuh

Bismillahirahmannirahim, robbana at-mimlana. Nurrona wagfirlana in naka kulisya’ in qadir

Arti: Ya Tuhanku, sempurnakanlah cahaya kami dan ampuni kami. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa segala sesuatu (QS : At-Tahrim : 8 )

Cara Mengamalkan:

Niatkan dalam mandi besar
Saat akan menyiram air, bacakan doa ini sambil menahan napas dan menyiramkan air keatas kepala
Usahakan tubuh terkena air secara merata dari ujung kepala sampai semua kaki
Ulangi sebanyak tujuh kali dan dibacakan sesudah selesai melaksanakan shalat wajib lima waktu sebanyak tujuh kali secara istiqomah.

11. Doa Awet Muda Kedelapan

Bismillahirrahmanirrahim Nur Allah Nur Muhammad Nur kucinta tiada berobah Cahaya Allah Cahaya Muhammad Cahaya Maryam Siti Fatimah 3x

Cara Mengamalkan:

Bacakan doa ini disaat akan melangkahkan kaki keluar dari rumah
Sesudah doa dibacakan, tiupkan pada kedua telapak tangan dan usapkan pada wajah serta seluruh tubuh yang terjangkau dengan tangan.

12. Amalan Hizib Nabi Yusuf

Syahadat tiga kali
Astagfirullaahal ‘azhiim min kulli dzanbin wa atubu ilaih [tiga kali]
Sholawat [tiga kali]
Subhanallah wal hamdulillaah walailaaha illallah wallaahu akbar laa haula wa laa quwwata illaa billaahil ‘aliyyil ‘adziim [tiga kali]
Setelah itu, dilanjutkan lagi dengan mengirimkan surat Al Fateha pada:

Ilaa hadratin nabi muhammad sholallaahu ‘alaihi wassalam
Ilaa hadratin Malaikat Jibrail, wa Mikail, wa Isroil wa Izrail
Ilaa hadratin Abu Bakrin, wa Umar , wa Ustman , wa Ali radiyallahu anhum
Ilaa hadratis Syaikh Abdul Qodir Jaelani
Orang yg dituju [fulanah binti fulanah]

Cara Mengamalkan:

Bismillahirrohmanirrohiim.
Falamma roainahuu akbarnahuu wa qoth-tho’na aidiyahnuna wa qulna haasya lil-lahii maa haadzaa basyaroo,in haadzaa illa malakun kariim.
Dibaca setelah sholat hajat minimal 313X dan setelah sholat subuh 100X selama 7 hari. Setelah 7 hari setelah sholat 5 waktu dibaca 7X. Setelah membaca tiupkan ke 2 telapak tangan dan sapukan ke wajah.
Baca juga : Meski Sering Melakukan Amal Shaleh, Allah Tak Akan Membuka Pintu Surga Bagi Orang Penderita Penyakit ini

13. QS. At Tahrim: 8

Robbana at-mimlana nuurona waghfirlana innaka ala kulli syai’in qadir

Arti: Ya Tuhan kami, sempurnakanlah bagi kami cahaya kami dan ampunilah kami; sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu. (Qs.At-Tahrim :8).

Cara Mengamalkan:

Niatkan di dalam hati saat akan mandi besar
Ambil napas sedalam mungkin dan tahan sambil menyiram air ke kepala, bacakan doa ini sebanyak satu kali
Lanjutkan dengan menyiram air dari kepala sampai ke sekujur badan dan lakukan sebanyak tujuh kali
Hindari mandi di kamar mandi yang terdapat WC karena doa atau ayat ini tidak bisa dibacakan pada kamar mandi tersebut.

14. Doa Menaikkan Seri Wajah

Surah Al Baqarah Ayat 165

Yuhibbunahum kahubbi lillah; walla zhi na amanuu ashaddu hubbanlillha

Cara Mengamalkan:

Surah ini dibacakan sebanyak tiga kali setiap akan membasuh muka atau memakai bedak di wajah
Lakukan dengan niat yang suci dan ikhlas serta niat zikkrullah
Jadikan ianya sebati dalam diri.

15. Kitab Syifaul Qulub Juz 2

Bismillahirrahmanirrahim. Allohumma ya Allah Ya Allah Ya Allah Ya Muhammad Ya Muhammad Ya Muhammad

Cara Mengamalkan:

Bacakan doa ini sebanyak seratus kali lalu usapkan pada wajah
Selain itu, perbanyak juga menyebar salam dan senyum seperti yang dianjurkan Nabi Muhammad SAW

Demikian ulasan dari kami mengenai beberapa doa awet muda Nabi Yusuf yang bisa diamalkan supaya bisa tampil lebih menarik dan membantu kelancaran segala urusan anda. Gunakan doa awet muda ini hanya untuk tujuan atau niat yang baik sehingga bisa berjalan dengan lancar.

Kredit: Wajibbaca.com