MOHON SEBARKAN! CUBA LIHAT ADAKAH ANDA MEMPUNYAI LUBANG DI ATAS TELINGA, TERNYATA INILAH ERTINYA…

Mohon Sebarkan! CUBA Lihat ADAKAH ANDA MEMPUNYAI Lubang di Atas Telinga, Ternyata Inilah Artinya…

Pernahkah anda melihat lubang kecil di telinga yang muncul secara alami bukan karean ditindik.
Jika Anda memilikinya, itu dinamakan preauricular sinus.
Dilansir Metro.co.uk, Selasa (21/11/2016), hanya saja tak banyal populasi manusia yang lahir dengan kondisi telinga seperti itu.

Bahkan di Inggris, kurang dari satu persen orang memilikinya dan di beberapa belahan dunia, frekuensinya lebih tinggi antara 1 hingga 10 persen.
Sederhananya, lubang di atas telinga ini terjadi karena malformasi dari lesung telinga luar akibat permukaan kulit dan tulang rawan telinga bertemu.

Namun, di beberapa daerah, kondisi tersebut kerap dikatikan dengan unsur mistis.

Seperti di Ethiopia yang menilai pemilik telinga tersebut akan memiliki keberuntungan.

Sementara itu, Sinus preauricular ini, secara teknis, termasuk cacat lahir keturunan yang pertama kali didokumentasikan oleh seorang ilmuwan bernama Van Heusinger pada 1864.

Biasanya lubang ini hanya ditemukan di satu sisi telinga. Walaupun sekitar 50 persen orang memiliki lubang di kedua telinga.

Menurut Business Insider, salah satu ahli biologi evolusi, Neil Shubin, mengatakan lubang ini bisa menjadi “sisa-sisa evolusi dari insang ikan.”

Tetapi jika Anda merupakan bagian dari satu persen populasi dunia yang memiliki lubang telinga ini, tak perlu dikhawatirkan.

Sebab lubang ini cenderung tidak menimbulkan masalah.

Yang paling mungkin terjadi adalah risiko terinfeksi dan Anda bisa dengan mudah mengobatinya dengan antibiotik.

Namun, kadang-kadang operasi diperlukan untuk menghilangkan sinus. (Muhamad Edward)

SAYA KENAL ALIF BA TA MASA UMUR 30 TAHUN-MIZZ NINA
Saya Kenal Alif Ba Ta Masa Umur 30 Tahun-Mizz Nina

 

Siapa yang tak kenal dengan Mizz Nina. Dialah dulu seorang penyanyi terkenal dengan pelbagai jenis lagu dan mempunyai ramai peminat. Mizz Nina yang sekarang merupakan isteri kepada komposer terkenal Noh Salleh menyatakan, dia melalui kehidupan sesuai dengan segala takdir yang di atur oleh Allah.

Sebelum ini Mizz Nina berkongsi bahawa dirinya terlalu asyik dengan muzik dan punya imej seksi  ala penyanyi barat. Setelah menikahi Nos Salleh, dia di tanya oleh orang tuanya adakah mereka suami isteri mahu mengerjakan ibdah haji. Asalnya Mizz Nina teragak-agak untuk ke Makkah apatah lagi untuk melakukan ibadah yang sangat besar itu. Kerana menurut Mizz Nina dia bimbang jika pulang dari mengerjakan Haji, dia masih seperti dulu dan tiada perubahan yang lebih baik berlaku.

Kata Mizz Nina, kecil hatinya yang dalam tidak mahu melepaskan peluang yang baik itu. Dia banyak berserah kepada Tuhan sebelum dan selepas melakukan ibadah. Ternyata seruan untuk mengerjakan haji itu telah mengubah hidupnya. setelah pulang dari Makkah, dia sudah berhijrah dan telah mengenakan tudung sepenuhnya. Mizz Nina juga mula meninggalkan dunia nyanyiannya dan banyak mendekati program dakwah.

Pesan Mizz Nina jika mahu berubah jangan mudah untuk putus asa dan malu. Sebagai contoh, katanya dia mula kenal alif ba ta bila usia menganjak 30 tahun. Sekarang dengan usianya 37 tahun, semuanya bertambah baik.

Respect Mizz Nina !

==SALINGAN==

Shazrina binti Azman atau lebih dikenali sebagai Mizz Nina (lahir 1 Julai 1980) merupakan penyanyi, penulis lagu, pereka fesyen,ahli perniagaan dan usahawan Malaysia.

Beliau adalah salah seorang daripada anggota kumpulan Teh Tarik Crew. Merupakan satu-satunya ahli wanita dalam kumpulan ini. Kini telahpun menjadi penyanyi solo yang mencipta nama di peringkat antarabangsa.

Beliau merupakan anak kepada Pengerusi Kumpulan AmBank, Tan Sri Azman Hashim. Pada 2013, beliau memilih untuk bersara daripada industri muzik Malaysia dan mengambil keputusan untuk bertudung sebaik sahaja pulang daripada mengerjakan ibadah haji di Tanah Suci Mekah.

Setelah lapan bulan bertunang, vokalis kumpulan Hujan, Noh Salleh, 27 tahun, akhirnya sah bergelar suami kepada penyanyi Mizz Nina atau nama sebenarnya Shazrina Azman, 31 tahun. Majlis pernikahan mereka dilakukan di kediaman keluarga Mizz Nina di Ukay Heights, Ampang, dekat sini. Pasangan pengantin baru ini dinikahkan sendiri oleh bapa Nina, Tan Sri Azman Hashim kira-kira pada pukul 10.20 malam, Jumaat, 1 Julai 2011.

Selepas menunaikan haji pada Oktober 2013, beliau telah memutuskan untuk bertudung

Pada tahun 1997, beliau membentuk First Born Troopz dengan Fiquetional, dengannya kemudian menubuhkan kumpulan hip-hop Malaysia, kumpulan Teh Tarik Crew pada tahun 1999. Ia bersama TTC bahawa kerjaya muzik beliau benar-benar bermula, dengan dua pencalonan Anugerah Industri Muzik pada tahun 2002 untuk album sulung mereka, How’s The Level?. Pada tahun 2004, Mizz Nina mempunyai dua lagi pencalonan AIM, kali ini untuk album kedua Teh Tarik Crew, What’s Next?. Mereka kemudian dibubarkan pada tahun 2007 untuk meneruskan kerjaya solo.
Kerjaya muzik solo
Pada 17 Julai 2010, beliau melancarkan album solo pertamanya, What You Waiting For. Beliau telah bekerjasama dengan 3 penyanyi antarabangsa seperti Theo Martins menerusi lagu “Let Me C U Get It”, Colby O’ Donis (“What You Waiting For”) dan penerima Anugerah Grammy, Planet Asia (“Hope”).

Mizz Nina telah bekerjasama dengan penyanyi rap Amerika Flo Rida menerusi lagu “Takeover”. Video muzik telah difilemkan di Miami. Apabila ia telah dikeluarkan, video muzik yang memperolehi 1.505.221 tontonan di YouTube.

Pada bulan Februari 2012, beliau mengeluarkan satu single baru yang dipanggil “With You”. Video lirik lagu itu dimuatnaik ke YouTube, yang telah memperoleh lebih daripada 6,000 tontonan pada minggu pertama dan mencapai 40 000 tontonan dalam masa 3 minggu.

Pada 26 Mei 2012, beliau mengeluarkan album solo ke-2 beliau, Takeover.

Pada 4 September 2012, Mizz Nina melancarkan single terbarunya yang berjudul Summer Burning yang dihasilkan oleh DJ Poet Name Life dan ditulis oleh Jamie Munson, Lucy McIntosh dan Mizz Nina sendiri. Pada bulan Februari 2013, Mizz Nina mengeluarkan satu single, Around The World menampilkan superstar Korea-Amerika, Jay Park. Single ini telah dihasilkan oleh Cha Cha Malone. Pada 26 Mac 2013, beliau mengeluarkan video muzik untuk Around The World menampilkan Jay Park di saluran YouTube rasmi beliau, mizznina1780. Video muzik telah difilemkan pada bulan Disember 2012 di Korea dengan Jay Park. Single CD untuk Around The World akan diberi percuma kepada pelanggan yang membeli apa sahaja di kedai miliknya MizzDemeanor.

25 Tanda-Tanda Kanser Yang Ramai Orang Abaikan! Jom Kongsikan…

25 Tanda-Tanda Kanser Yang Ramai Orang Abaikan! Jom Kongsikan…

Kanser adalah pembunuh no 1 kepada manusia, tidak kira lelaki ataupun perempuan, semua orang berisiko untuk mendapat kanser jika tidak menjaga pemakanan dan tidak mengamalkan gaya hidup sihat.

Ada beberapa tanda-tanda awal yang menunjukkan sebenarnya anda mengidap kaser, namun bukan semua orang mengetahuinya. Jangan terlalu ambil mudah dengan tanda-anda ini, anda mungkin boleh menyelamatkan nyawa anda jika anda mengesan kanser lebih cepat!

Ketulan

adalah salah satu yang paling universal dari semua gejala kanser. Jika anda merasakan benjolan yang tidak termasuk, pastikan ia diperiksa. Ketulan boleh didapati semasa mandi rutin anda. Sabun diri dan lari jari-jari anda ke atas badan anda. Sekiranya anda mendapati sesuatu yang tidak jelas, jangan panik. Sesetengah ketulan adalah benigna, tetapi sekiranya benjolan berkembang atau berubah, ia mungkin menjadi tanda kanser.

kencing lebih kerap
 
Kencing dengan begitu kerap bukan sahaja menandakan anda sedang mengalami sakit kencing manis, tetapi jika anda kencing dan rasa sakit dibahagian alat sulit anda, rujuk kepada doktor anda kerana kanser prostat atau pundi kencing juga diberi amaran dengan perubahan kencing.

perubahan pergerakan usus

Jika anda mengalami serangan cirit-birit dan sembelit , tubuh anda mungkin memberi amaran kepada anda tentang masalah yang serius. Perhatikan saiz najis anda. Sekiranya anda mengalami kesakitan yang berterusan di kawasan abdomen, anda pelu buat pemeriksaan doktor.

Senak

Sekiranya anda mengalami sakit hati atau rasa sakit dibahagian perut selepas makan, tubuh anda mungkin memberi amaran kepada anda tentang kanser saluran pencernaan. Kesukaran menelan dan sakit perut yang berterusan adalah tanda tambahan. Jika anda makan terlalu banyak antacid, anda mungkin mahu diperiksa.

Luka di kemaluan

Luka pada kawasan kemaluan seharusnya tidak diabaikan. Sebagai wanita, anda harus menjaga kebersihan dan perlu peka akan kawasan sensitif anda. Jika terdapat luka, cepat-cepat berjumpa doktor wanita dan buat pemeriksaan lanjut.

kehilangan berat badan

Anda suka makan, tetapi tiba-tiba sahaja anda rasa badan anda lesu dan berat badan semakin susut. Kanser mencuri nutrien dan badan anda mula menurunkan berat badan anda. Jika anda kehilangan lebih daripada 10 kg,Anda harus segara berjumpa doktor.

demam tanpa sebab

ia mungkin menjadi tanda bahawa tubuh anda melawan kanser. Jika kanser merebak dari titik asalnya di dalam badan, tubuh anda mula memicu amaran demam. Kanser menyebabkan sistem imun memecah dan jangkitan menyerang. Demam adalah tanda awal limfoma atau leukemia.

Keletihan

Ia adalah satu lagi gejala kanser yang sering diabaikan. Keletihan adalah perkara biasa pada individu yang menderita leukemia atau kanser darah lain. Tubuh anda menjadi lelah apabila anda kehilangan darah juga. Kanser kolon menyebabkan kehilangan darah dan gejala awal kanser khusus ini adalah keletihan. Jika anda berasa sangat letih, anda mungkin mahu pergi ke doktor.

Sakit yang tidak mudah sembuh

Sekiranya anda cedera dan luka anda susah untuk sembuh,ini menunjukkan salah satu gejala kanser. Badan yang sihat tidak akan memakan masa yang lama untuk menyembuhkan kesan luka. Jika luka anda memakan masa yang lama untuk sembuh, malah makin merebak. Anda dinasihatkan untuk berjumpa dengan doktor dan buat pemeriksaan lanjut.

Warna kulit berubah

Ketahui warna kulit anda. Sekiranya anda mengalami jaundis, hati anda mungkin terjejas. Sekiranya anda gatal, ada kemungkinan kanser ada didalam badan anda.. Sesetengah kanser menghasilkan bahan yang menyebabkan anda gatal. Sekiranya kulit anda menjadi merah atau kuning, pastikan anda berjumpa doktor dengan serta-merta!

Darah dalam air kencing

Jika anda mengesan darah dalam air kencing anda, anda mungkin mempunyai jangkitan atau kanser. Ini mungkin tanda-tanda sama ada kanser prostat atau kanser pundi kencing. Perubahan seperti kebocoran kencing atau ketidakupayaan untuk membuang air kecil adalah tanda amaran penting yang perlu diberi perhatian.

Mol hidung

Jika mol tahi lalat berubah bentuk atau saiz, Anda dinasihati untuk terus berjumpa doktor. Jenis-jenis luka ini boleh mendedahkan kanser di bawahnya. Kulit adalah organ terbesar badan dan ia juga boleh diserang oleh sel-sel kanser.

Lidah mempunyai tompok putih

Orang yang merokok atau mengunyah tembakau selalunya mempunyai leukoplakia. Jika leukoplakia dikesan lebih awal, kanser boleh dihentikan sebelum ia bermula. Jika anda melihat tompok putih pada pipi atau lidah anda, pergi ke hospital untuk pemeriksaan lanjut.

Puting susu berdarah

Jika payudara anda terasa sakit dan puting susu anda mengeluarkan darah. Ian adalah salah satu tanda anda menghidap kanser payudara. Jangan ambil mudah, segera buat pemeriksaan di hospital.

Kesukaran menelan

juga merupakan gejala yang harus anda kenali sebagai potensi untuk kanser. Tumor boleh menyekat tekak atau kerongkong. Sekiranya anda merasakan bahawa makanan sedang melekat pada kerongkong, teruskan segera. Ini tidak normal dan tubuh anda boleh memberitahu anda mengenai kanser esofagus atau perut.

Batuk terlalu lama

Ia adalah satu lagi tanda kanser paru-paru. Sekiranya anda batuk secara berterusan, badan mempunyai masalah. Ini boleh menyebabkan alergi, tetapi jika batuk terus dan batuk produktif, anda perlu diperiksa oleh doktor. Kesakitan ketika bernafas dan sakit dada juga merupakan gejala kanser paru-paru.

Refluks asid kronik

boleh menjadi tanda kanser esofagus. Jika anda dapat melaporkan refluks asid kepada doktor lebih awal, anda boleh mengetahu tahap kanser anda sebelum ia merebak. Lapisan esofagus rapuh dan pendedahan kepada asid perut menyebabkan esofagus Barret, keadaan pramatang. Jangan terlepas pandang refluks asid, Ia boleh menjadi serius!

Sesak nafas

Sesak nafas yang teruk adalah satu tanda bahawa anda sedang mengidap kanser paru-paru. Pada mulanya ianya seperti asthma, tetapi ianya berlanjutan sehingga berhari-hari. Jangan abaikan! Ada perlu membuat pemeriksaan lanjut!

Berpeluh dengan banyak

Berpeluh itu bagus untuk badan, jika langsung tidak mengeluarkan peluh pula menyebabkan badan anda lesu dan mudah gemuk. Tetapi jika terlalu kuat berpeluh, ada kemungkinan badan anda mengalami masalah. Ada sesetengah kanser menjadi lebih agrasif kerana mengeluarkan peluh yang banyak. Jadi sebaiknya jika badan anda terasa tidak normal seperti baisa, sebaiknya anda segera pergi ke hospital.

Sakit ketika melakukan hubungan intim

Kesakitan yang dirasakan ketika bersama suami, mungkin ia menandakan anda sedang mengalami kanser. Jika mahukan kepastian, anda harus segara berjumpa doktor dan membuat pemeriksaan lanjut.

Sakit belakang

kesakitan panggul, dan kembung boleh menjadi amaran kepada anda tentang kanser ovari. Jika anda mengalami simptom ini, anda mungkin ingin diperiksa dengan cepat. Kanser ovari sukar dirawat dan sukar didiagnosis tanpa menghiraukan gejala ini. Mengetahui gejala klasik ini boleh menyelamatkan nyawa anda.

Sesetengah kanser tidak akan memberi amaran, jika anda sudah tahu pun, kemungkinan sudah terlambat untuk merawatnya. Oleh itu anda dinasihatkan untuk mengamalkan pemakanan yang sihat untuk memastikan anda terhindar jauh dari kanser.

Rahsia Kawal Darah Tinggi, Laman Rumah Dato’ Dr. Hamid Arshat Sampai Penuh DITANAM ULAM Ini!

Rahsia Kawal Darah Tinggi, Laman Rumah Dato’ Dr. Hamid Arshat Sampai Penuh DITANAM ULAM Ini!


Muda-muda pun, ramai dah kena penyakit ni! Antara penyebab popularnya ialah merokok, obesiti, kolesterol tinggi, stres dan banyak makan makanan masin.

Penyakit darah tinggi, atau hipertensi adalah sejenis penyakit kronik yang boleh membawa kepada pelbagai komplikasi, contohnya strok dan kematian. Pesakit selalunya perlu bergantung pada ubat yang dibekalkan oleh doktor bagi mengekalkan tekanan yang normal.

Sebenarnya, penyakit ini boleh dielakkan jika anda mengamalkan gaya hidup sihat. Namun jika ia masih berlaku, rahsia yang dikongsi oleh Pakar Sakit Puan terkenal, Dato’ Dr. Hamid Arshat ini mungkin sesuai diamalkan. Bukan susah pun, jom buat sekarang!

Kawal Darah Tinggi

Beberapa panduan yang baik untuk mengawal tekanan darah. Bila umur meningkat 50 tahun ke atas, ramai yang mula menghidap penyakit darah tinggi.

Saya pun bila kepenatan dan stres, tekanan darah saya naik 150/90 MmHg. Kadang-kadang saya makan ubat untuk kawal. Alhamdulillah biasanya pressure akan turun 130/80 mmHg.

Tekanan darah meningkat sebab saluran-saluran darah menjadi sempit akibat timbunan lemak pada dinding (atherosclerosis). Ia sering dikaitkan dengan kolesterol tinggi dan ini berlaku perlahan-lahan dengan chronic inflammation.

Bila saluran darah sempit, jantung perlu mengepam darah dengan kuat dan tekanan darah meningkat untuk menyampaikan bekalan oksigen dan makanan kepada tisu dalam organ-organ terpenting.

Jadi risikonya dalam jangka panjang ialah serangan jantung, strok serta macam-macam lagi gejala kesihatan. 7 rahsia kawal darah tinggi saya:

(1) Kawal berat badan. Kegemukan merupakan salah satu penyebab darah tinggi. Kurangkan makanan bergula dan tinggi karbohidrat. Kurangkan makanan bergoreng, bersantan, kuih-kuih manis, coklat dan jauhi air bergas. Satu lagi nasihat saya, kurangkanlah makan daging merah seperti lembu dan kambing.

(2) Bersenam 30 minit setiap hari. Senaman dapat meningkatkan aliran darah kepada tisu dan organ, disamping menurunkan kolesterol dan gula dalam darah. Ia juga dapat merembes hormon endorfin daripada otak agar menjadikan kita lebih tenang dan ceria.

(3) Kawal stres. Minda yang tenang dan emosi ceria dapat mengawal tekanan darah. Banyak bersabar, tahan marah, jadi orang pemaaf. Cukup rehat dan tidur. Banyak berzikir, berselawat, bertafakur dan lakukan deep breathing exercises, umpamanya yoga.

(4) Ambil makanan yang mengandungi vitamin C, beta karotena, flavonoid dan antioksidan yang membantu mengawal tekanan darah dengan menyekat chronic inflammation serta membaik pulih sel-sel dan tisu-tisu.

(5) Amalkan memakan sayur-sayuran hijau seperti bayam, sawi serta ulam-ulaman. Antaranya ulam raja, sambung nyawa dan pudina. Jus ulam raja, selain bertindak mengawal kolesterol dan gula dalam darah, ia juga bersifat anti-kanser. Banyakkan makan buah mangga, tembikai, keledek merah, lobak dan berries.

(6) Minum jus lemon, air limau nipis, limau kasturi dan grapefruit khususnya selepas makan daging. Air limau ni boleh mencairkan lemak-lemak dan bertindak sebagai anti-inflammatory. Juga amalkan minum teh halia dan green tea, kedua-duanya mengandungi bahan antioksidan dan anti-inflammatory.

(7) Ambil minyak ikan, minyak kelapa dara dan minyak zaitun. Khasiat ikan salmon dan makerel ni terbukti sangat baik dan ia mengandungi Omega-3 serta DHA. Juga berfungsi sebagai anti-inflammatory.

Perkongsian foto laman rumah Dato’ Dr. Hamid Arshat ini. Penuh dengan ulam raja, gemuk-gemuk pokoknya!


Seperti yang beliau katakan, ulam raja ni baik untuk mengawal kolesterol dan gula dalam darah. Kita pun boleh amalkan cara semula jadi ni tau, caranya kisar pucuk ulam raja dan campurkan sedikit madu asli. Boleh juga campurkan epal hijau atau lobak merah bagi menambah khasiat jus. Minum seminggu sekali pun ok, cubalah! Norzalina Mohd Alias

Cara Semulajadi Yang Berkesan Untuk Menghilangkan Bau Busuk & Hapak Dalam Kereta. Memang Berkesan!…

Cara Semulajadi Yang Berkesan Untuk Menghilangkan Bau Busuk & Hapak Dalam Kereta. Memang Berkesan!…


“Anak tertumpah susulah, tertinggalkan makananlah, semalam pula termuntah atas kusyen kereta. Macam mana cara hilangkan bau kereta yang dah makin teruk ni? Nanti kalau sembur pewangi banyak-banyak, aku juga yang pening.”

Sesetengah orang mungkin tidak suka bau-bauan yang agak memeningkan daripada bahan kimia, lebih-lebih lagi apabila ada anak kecil atau bayi.

Berikut kami kongsikan beberapa cara hilangkan bau kereta dengan menggunakan bahan pewangi daripada sumber semulajadi.

5 CARA HILANGKAN BAU KERETA MENGGUNAKAN BAHAN SEMULAJADI

Selain menggunakan ‘air-freshener’ atau bahan pewangi yang dijual di pasaran, anda boleh menggunakan beberapa cara hilangkan bau kereta secara semulajadi. Selain menjimatkan, anda tidak perlu risau kesan bahan kimia. Berkesan!

1. ARANG

Sebelum anda mewangikan kereta, perkara pertama yang mungkin anda perlu pertimbangkan adalah meneutralkan bau busuk, hapak, atau kepam yang dah sedia ada dalam kereta.

Contohnya, kalau ada bau durian, bau bangkai, atau bau muntah – tentu kita perlu hilangkan bau ini terlebih dahulu, bukan? Kalau tiba-tiba disembur pewangi, boleh jadi lebih pening dengan kombinasinya.

Oleh itu, anda boleh mengambil beberapa ketul arang untuk menyahkan bau kurang enak tersebut. Cara pertama, letakkan arang dalam bekas ‘tupperware’ dan biarkan terbuka di lantai kereta. Cara kedua, bungkuskan arang dengan tisu atau beg kain dan letak berhampiran kawasan yang berbau.

Memang ada dijual yang siap macam dalam gambar di bawah ini. Tapi, kalau buat sendiri bukannya susah. Jimat dan berbaloi!

2. SODA PENAIK

Kalau tak ada arang, soda penaik atau ‘baking soda’ adalah satu lagi cara hilangkan bau kereta yang berkesan.

Anda boleh meletakkan satu bekas ‘tupperware’ yang berisi soda penaik ke dalam kereta seperti arang di atas. Satu lagi cara, kalau anda berhasrat nak cuci dan vakum kereta, taburkan dulu soda penaik ini ke atas lantai kereta atau bahagian yang berbau kuat. Biarkan 2-3 jam untuk ia menyerap bau. Kemudian, boleh vakum.

Selalu juga orang gunakan teknik ini untuk menghilangkan bau hancing pada tilam kerana ia efektif untuk menyerap bau.

3. SERBUK KOPI / TEH

Sebagai alternatif, anda boleh cuba cara hilangkan bau kereta dengan menggunakan serbuk kopi atau teh. Kedua-dua bahan ini berkesan menyerap aroma yang kurang sedap dalam kereta. Boleh rujuk cara di bawah ini. Senang saja. Nak guna uncang teh / kopi terus pun boleh.

Mungkin lebih ramai suka gunakan kopi kerana baunya pun harum, segar biji mata! Tapi seeloknya, kalau guna serbuk kopi, pilihlah jenis serbuk kopi yang selalu dibuat kopi ‘o’, bukan jenis ‘instant’ seperti Nescafe apa-apa yang 3-in-one ya. Serbuk kopi ‘instant’ senang larut kalau terkena air. Nanti habis berwarna perang dan rosak pula kain uncang yang digunakan ini.

4. DAUN PANDAN

Bila bau busuk dalam kereta dah hilang, bolehlah tambah keharuman menggunakan daun pandan. Seperti yang kita tahu, daun pandan mempunyai aroma yang wangi dan menyegarkan, sebab itulah ia digunakan sebagai bahan asas dalam bunga rampai.

Siapa yang ada daun pandan di belakang rumah, keratkan 2-3 helai dan ikatkan. Kemudian letakkan di bawah tempat duduk atau di mana-mana ruang dalam kereta.

Kalau nak lebih berkesan, hiriskan daun pandan kecil-kecil dan letakkan dalam beg kain yang berlubang-lubang. (Macam ‘goodie bag’ yang selalu dapat dari rumah kenduri kahwin). Kemudian, gantungkan dalam kereta. Memang harum semerbak!

Tapi, jangan lupa menggantikannya dalam tempoh 2-3 minggu. Bila dah kering dan layu, baunya pun akan hilang sekali.

5. LEMON / LIMAU KASTURI

Kalau ada sebarang tumpahan, basuhkan seperti biasa. Kemudian, perahkan lemon atau limau kasturi pada bahagian yang tak hilang baunya. Biarkan seketika sebelum membilas seperti biasa.

Jus lemon atau limau kasturi juga boleh dibuat ‘spray’ kereta semulajadi. Perahkan pati lemon tadi dengan sedikit air dan campurkan sedikit cuka kerana ia boleh melawan kulat dan bau hapak. Kemudian, ‘spray’ pada bahagian dalaman kereta.

Sumber: siraplimau.com

Sementara iti, inilah tips untuk halau tikus…

Tikus adalah makhluk perosak yang amat digeruni oleh manusia dan jika adanya tikus di dalam rumah akan menyebabkan penghuninya tidak selesa kerana tikus biasanya akan menganggu serta merosakkan barangan di dalam rumah.

Tikus dipercayai amat memberhaya kepada manusia dan bakteria yang ditinggalkan oleh makhluk perosak ini akan menyebabkan penyakit dan kematian.

Bermacam cara untuk mengusir tikus dari terus bermaharajalela di kediaman kita. Namun, tidak semua cara dan petua menjadi dan masalah ini akan berterusan sekiranya tiada tindakan dilakukan. Tahukah anda dengan hanya menggunakan uncang teh yang telah digunakan, anda boleh menghalau tikus dari terus berada di rumah anda?

Sekiranya anda sering minum minuman teh yang beruncang, jangan terus dibuang selepas digunakan kerana uncang berkenaan amat berguna untuk mengatasi masalah menghalau tikus.

Sebelum anda menggunakan uncang tersebut untuk mengusir tikus, anda harus memastikan dan mengenal pasti di manakah tempat persembunyian tikus itu. Seterusnya meletakkan beberapa uncang teh berkenaan di setiap tempat tikus itu bersembunyi.

Apakah fungsi uncang teh ini untuk mengusir tikus? Sebenarnya peppermint yang terkandung di dalam uncang teh itu boleh menyebabkan iritasi atau pun menyebabkan kegatalan di hidung tikus setelah menghidu, ini membuatkan deria bau tikus tidak selesa serta terganggu. Akibat ketidakselesaan inilah tikus berkenaan akan segera meninggalkan tempat di mana ia bersembunyi di kediaman anda.

Macam Tak Percaya! Uncang Teh Boleh Menghalau Tikus Dari Kediaman Anda Dengan Mudah Dan Selamat. Mohon Share Agar Ramai Tahu…!

Macam Tak Percaya! Uncang Teh Boleh Menghalau Tikus Dari Kediaman Anda Dengan Mudah Dan Selamat. Mohon Share Agar Ramai Tahu…!


Tikus adalah makhluk perosak yang amat digeruni oleh manusia dan jika adanya tikus di dalam rumah akan menyebabkan penghuninya tidak selesa kerana tikus biasanya akan menganggu serta merosakkan barangan di dalam rumah.

Tikus dipercayai amat memberhaya kepada manusia dan bakteria yang ditinggalkan oleh makhluk perosak ini akan menyebabkan penyakit dan kematian.

Bermacam cara untuk mengusir tikus dari terus bermaharajalela di kediaman kita. Namun, tidak semua cara dan petua menjadi dan masalah ini akan berterusan sekiranya tiada tindakan dilakukan. Tahukah anda dengan hanya menggunakan uncang teh yang telah digunakan, anda boleh menghalau tikus dari terus berada di rumah anda?

Sekiranya anda sering minum minuman teh yang beruncang, jangan terus dibuang selepas digunakan kerana uncang berkenaan amat berguna untuk mengatasi masalah menghalau tikus.

Sebelum anda menggunakan uncang tersebut untuk mengusir tikus, anda harus memastikan dan mengenal pasti di manakah tempat persembunyian tikus itu. Seterusnya meletakkan beberapa uncang teh berkenaan di setiap tempat tikus itu bersembunyi.

Apakah fungsi uncang teh ini untuk mengusir tikus? Sebenarnya peppermint yang terkandung di dalam uncang teh itu boleh menyebabkan iritasi atau pun menyebabkan kegatalan di hidung tikus setelah menghidu, ini membuatkan deria bau tikus tidak selesa serta terganggu. Akibat ketidakselesaan inilah tikus berkenaan akan segera meninggalkan tempat di mana ia bersembunyi di kediaman anda.

LEBIH ARTIKEL TRENDING…

Viral di media sosial gambar seorang wanita yang mendakwa, produk kecantikan yang digunakannya tidak dapat ditanggalkan setelah menggunakannya lebih dari dari lima jam.

Menurut caption gambar tersebut:

“Pakai mask tu dari malam. Bangun pagi nak buka, tak boleh. Melekat di muka sampai berdarah,” kata sumber. 

Bagaimanapun di media sosial, netizen mempersoalkan kesahihan gambar dan kejadian itu khususnya golongan wanita yang rata-rata mengatakan kejadian seperti itu tidak pernah berlaku.

“Aku pun pakai mask macam ni dan banyak kali tertidur sampai terlupa nak buka. Esok pagi baru buka, tak ada pula jadi macam ni. Dia letak apa? Scary juga tengok, sampai macam tu sekali. Ke dia guna gambar gajah sebab tu jadi begini? Pelik,” kata Naerah.

“Kalau kejadian ini benar, saya tak rasa dia boleh grab shawl, duduk depan pintu cari lighting dan kemudian pose. Confirmlah dia dah meroyan menggigil lari pergi ke hospital. Fake news saja ni, saja nak mencari publisiti murahan,” kata Cekodok Kepeng.

Meskipun ramai yang mengatakan kejadian itu tidak benar, ada segelintir netizen pula yang percaya, berdasarkan mata wanita berkenaan.

“Tapi kalau fake, tak akan mata dia merah juga? Nak kata edit, tak tahulah sebab tak pernah lagi try edit mata bagi merah. Apa pun doakan yang baik-baik,” kata Nur Fazlin.

Sumber: The Reporter

Betul Ke Anak Sulung Orangnya Tenang Tapi Ego?, Ini Jawapan Dato’ Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah. Kongsi dan Tag dekat Anak Sulung…

Betul Ke Anak Sulung Orangnya Tenang Tapi Ego?, Ini Jawapan Dato’ Dr Haji Mohd Fadzilah Kamsah. Inilah Rahsia Keperibadian Anak Sulung. Kongsi dan Tag dekat Anak Sulung…


Benarkah anak sulung seorang yang tenang tetapi ego? Anak sulung sebenarnya cukup istimewa berbanding anak-anak lain. Walaupun dengan hadirnya anak-anak lain, anak sulung tetap dianggap istimewa jauh di sudut hati ibu itu sendiri. Benarkah begitu?

Menurut Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah, anak sulung mempunyai karektor yang tenang, bertolak ansur dan mudah diajak berbincang. Malah anak sulung juga biasanya agak cemerlang berbanding adik beradik lain, baik di sekolah mahupun di rumah.

Mereka dikatakan lebih cenderung menjadi contoh kepada adik-beradik yang lain. Pun begitu, menurutnya lagi, anak sulung berkebolehan memujuk orang lain sehingga mampu mengawal orang lain dan situasi yang menyulitkan.

Namun adakalanya anak sulung terlihat sedikit sensitif dan meminta perhatian yang lebih jika diabaikan oleh orang lain, terutama ibu bapa serta adik beradik yang lain. Ego adalah istilah paling tepat untuk mereka.

1. Ego

Walaupun mampu bertolak ansur, namun anak sulung dilihat lebih degil dan sedikit ego dalam segala hal. Mungkin istilahnya mereka tidak mahu dipandang rendah dalam segala hal apa lagi diperkecilkan kebolehan mereka. Malah anak sulung juga tidak suka diarahkan segala tindak tanduk yang bakal mereka lakukan.

2. Bertolak Ansur & Rasional

Pun begitu, dalam ketegasan, anak sulung juga dikatakan mampu bertolak ansur dalam segala hal. Hal ini mungkin disebabkan anak sulung cuba bersikap rasional dalam segala hal terutama sekali kepada adik beradik yang berada di bawahnya.

3. Lebih Tegas

Ya anak sulung biasanya lebih tegas berbanding anak lain. Mungkin sebagai ketua kepada adik-adiknya, karektor ini lebih terserlah. Mungkin kerana cuba mempamerkan sikap dan rasa tanggungjawab mereka kepada ibu ayah serta kesemua adik beradik lain.

4. Mengawal Orang Lain

Hal ini sering dikaitkan dengan keupayaan anak sulung yang pandai bermain dengan kata-kata. Keramahan serta pergaulannya yang lebih luas membolehkan dia mengawal situasi dan mengawal orang lain di sekeliling. Hal ini mungkin juga dikaitkan dengan rasa hormat adik beradik lain kepada anak sulung yang lebih banyak ilmunya.

5. Lebih Bijak

Sebagai orang yang terawal, anak sulung dilihat lebih bijak dalam segala hal. Ini termasuklah berjaya di dalam pelajaran dan kerjaya. Kegigihan ini didorong oleh rasa ingin dicontohi oleh orang lain terutamanya adik beradik yang berada di bawahnya.

Sumber: keluarga.my

Selain Kita Berusaha, Amalkan Baca 2 Ayat Ini Setiap Malam, Nescaya Allah Akan Bantu Lancarkan Rezeki Kita… Kongsikan.!

Selain Kita Berusaha, Amalkan Baca 2 Ayat Ini Setiap Malam, Nescaya Allah Akan Bantu Lancarkan Rezeki Kita Mencurah2… Kongsikan.!


Gambar hiasan

Ada dua ayat di dalam Al-Quran yang jika dibaca setiap malam maka orang yang membacanya akan diberikan kecukupan. Dua ayat saja? Iya, hanya dua ayat. Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:

من قرأ بالآيتين من آخر سورة البقرة فى ليلة كفتاه

“Siapa yang membaca dua ayat terakhir dari surah Al Baqarah pada malam hari, nescaya ia mencukupi.” (HR. Bukhari dan Muslim)

Dalam Nuzhatul Muttaqin syarh Riyadhush Shalihin, Syaikh DR Mustofa Saidal Khin, Syaikh DR Mustofa Al Bugho, Syaikh Muhyidin Mistu, Syaikh AliAsy Syirbaji dan Syaikh Muhammad Amin Luthfi menerangkan bahawa salah satu makna mencukupi dalam hadis ini adalah mencukupi keperluan dunia dan akhiratnya serta dapat dielakkan daripada semua keburukan.

Hadis ini pula yang dinyatakan oleh Ibnu Katsir ketika menjelaskan keutamaan dua ayat terakhir surah Al Baqarah ini dalam tafsirnya. Dua ayat terakhir dalam surah Al Baqarah tersebut tidak lain adalah firman-Nya:

آمن الرسول بما أنزل إليه من ربه والمؤمنون كل آمن با لله وملائكته وكتبه ورسله لا نفرق بين أحد من رسله وقالوا سمعنا وأطعنا غفرانك ربنا وإليك المصير

لا يكلف الله نفسا إلا وسعها لها ما كسبت وعليها ما اكتسبت ربنا لا تؤاخذنا إن نسينا أو أخطأنا ربنا ولا تحمل علينا إصرا كما حملته على الذين من قبلنا ربنا ولا تحملنا ما لا طاقة لنا به واعف عنا واغفر لنا وارحمنا أنت مولانا فانصرنا على القوم الكافرين

Rasul telah beriman kepada apa yang diturunkan kepadanya (Al Qur’an) dari Tuhannya, demikian pula orang-orang yang beriman. Semuanya beriman kepada Allah, malaikat-malaikat-Nya, kitab-kitab-Nya dan rasul-rasul-Nya. (Mereka mengatakan): “Kami tidak membeza-bezakan seseorang pun di antara rasul-rasul-Nya”, dan mereka mengatakan: “Kami dengar dan kami taat.” (Mereka berdoa): “Ampunilah kami ya Rabb kami dan kepada Engkaulah tempat kembali.”

Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): “Ya Rabb kami, janganlah

Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami salah. Ya Rabb kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Rabb kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Maafkanlah kami; ampunilah kami; dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir. “(QS. Al Baqarah: 285-286)

Wallahu a’lam.

LEBIH ARTIKEL TRENDING…

Benarkah anak sulung seorang yang tenang tetapi ego? Anak sulung sebenarnya cukup istimewa berbanding anak-anak lain. Walaupun dengan hadirnya anak-anak lain, anak sulung tetap dianggap istimewa jauh di sudut hati ibu itu sendiri. Benarkah begitu?

Menurut Dato’ Dr. Haji Mohd Fadzilah Kamsah, anak sulung mempunyai karektor yang tenang, bertolak ansur dan mudah diajak berbincang. Malah anak sulung juga biasanya agak cemerlang berbanding adik beradik lain, baik di sekolah mahupun di rumah.

Mereka dikatakan lebih cenderung menjadi contoh kepada adik-beradik yang lain. Pun begitu, menurutnya lagi, anak sulung berkebolehan memujuk orang lain sehingga mampu mengawal orang lain dan situasi yang menyulitkan.

Namun adakalanya anak sulung terlihat sedikit sensitif dan meminta perhatian yang lebih jika diabaikan oleh orang lain, terutama ibu bapa serta adik beradik yang lain. Ego adalah istilah paling tepat untuk mereka.

1. Ego

Walaupun mampu bertolak ansur, namun anak sulung dilihat lebih degil dan sedikit ego dalam segala hal. Mungkin istilahnya mereka tidak mahu dipandang rendah dalam segala hal apa lagi diperkecilkan kebolehan mereka. Malah anak sulung juga tidak suka diarahkan segala tindak tanduk yang bakal mereka lakukan.

2. Bertolak Ansur & Rasional

Pun begitu, dalam ketegasan, anak sulung juga dikatakan mampu bertolak ansur dalam segala hal. Hal ini mungkin disebabkan anak sulung cuba bersikap rasional dalam segala hal terutama sekali kepada adik beradik yang berada di bawahnya.

3. Lebih Tegas

Ya anak sulung biasanya lebih tegas berbanding anak lain. Mungkin sebagai ketua kepada adik-adiknya, karektor ini lebih terserlah. Mungkin kerana cuba mempamerkan sikap dan rasa tanggungjawab mereka kepada ibu ayah serta kesemua adik beradik lain.

4. Mengawal Orang Lain

Hal ini sering dikaitkan dengan keupayaan anak sulung yang pandai bermain dengan kata-kata. Keramahan serta pergaulannya yang lebih luas membolehkan dia mengawal situasi dan mengawal orang lain di sekeliling. Hal ini mungkin juga dikaitkan dengan rasa hormat adik beradik lain kepada anak sulung yang lebih banyak ilmunya.

5. Lebih Bijak

Sebagai orang yang terawal, anak sulung dilihat lebih bijak dalam segala hal. Ini termasuklah berjaya di dalam pelajaran dan kerjaya. Kegigihan ini didorong oleh rasa ingin dicontohi oleh orang lain terutamanya adik beradik yang berada di bawahnya.

Sumber: keluarga.my

Khas Untuk Pengidap Kanser! Amalkan Air Rebusan Teh Hijau, Serai & Kurma Merah Ketika Dalam Rawatan Kanser… Tolong Sebarkan!.

Khas Untuk Pengidap Kanser! Amalkan Air Rebusan Teh Hijau, Serai & Kurma Merah Ketika Dalam Rawatan Kanser, Ini Cara Penyediaannya., Tolong Sebarkan!…


Penyakit kronik sukar dirawati namun ia tidak mustahil untuk disembuhkan.Selain menjaga kesihatan dengan melakukan senaman, amalan minuman dan pemakananan yang betul mampu membantu merawati penyakit ini.

Menerusi perkongsian seorang ibu Puan Nor Hashimah Sulaiman yang juga Pengerusi Persatuan Sokongan Kanser Kanak Kanak PPUKM (CAKNE), beliau berkongsi resipi minuman kesihatan yang dilakukan untuk anaknya, yang kini merupakan bekas penghidap penyakit kanser otak.

“Semasa saya menjaga anak dalam rawatan kanser otak (pembedahan, radioterapi dan kemoterapi) saya selalu kebuntuan hendak memberi minuman apa yang sesuai untuk dia minum. Maklumlah kanak kanak memang begitu ditambah pula dengan rawatan yang berat ini.

“Alhamdulillah, kita memohon pada Allah… Diilhamkan pada saya yang sedang termenung di waktu petang 2007 minuman ini. Dia pula suka sangat dengan minuman ini. Air teh hijau, serai dan kurma merah.Alhamdulillah anak saya dah sembuh, namun dia masih suka dengan minuman ini.

Bahan-bahan:

2 batang serai yang diketuk
1 sachet Teh hijau
3 biji kurma merah
1 liter air

Cara Membuat:

Rebuskan kesemua bahan-bahan tersebut sehingga mendidih.
Kemudian, selepas mendidih, ditambahkan dengan gula tebu dan jus lemon mengikut cita rasa.
Semoga perkongsian ini bermanfaat dan tidak salah mencuba.

Sumber: Keluarga.my

LEBIH TIPS.BERKAITAN KANSER

Kanser paru-paru adalah jenis kanser kedua yang paling biasa pada lelaki dan wanita (selepas prostat untuk lelaki dan payu dara untuk wanita). Lelaki dan wanita menderita dari pelbagai jenis kanser paru-paru sehingga tanda-tanda dan tanda-tanda amarannya waspada, jadi sangat penting untuk mencari gejala khusus untuk seks anda.

Kanser paru-paru pada wanita

Jenis kanser ini dipanggil adenokarsinoma dan ia menyebar di bahagian luar paru-paru. Gejala-gejala kurang jelas daripada jenis kanser paru-paru lain. Tumor boleh menjadi besar dalam banyak kes dan ia boleh merebak ke seluruh badan sebelum dikesan.

Sebahagian daripada gejala awal ialah:

Kesakitan belakang dan bahu;
Sesak nafas semasa bersenam;
Apabila kanser membesar, gejala berikut muncul:
Lendir meningkat dan perubahan warna;
Dada, bahu, dan sakit belakang;
Batuk berterusan;
Batuk darah;
Batuk dahak atau lendir dengan darah;
Bunyi keras semasa bernafas;
Sesak nafas.

Jenis kanser ini sangat sukar untuk dikesan. Ia merebak ke bahagian badan yang lain dan mungkin hanya dapat dilihat apabila ia mencapai peringkat yang paling maju.

Gejala-gejala boleh dirasai di bahagian tubuh yang berlainan seperti tulang, hati, nodus limfa, dan kelenjar adrenal apabila ia tersebar sedemikian rupa dan menyebabkan beberapa gejala lain seperti:

Sakit kepala;
Keletihan;
Kehilangan jisim otot;
Kehilangan nafsu makan dan kehilangan berat badan yang tidak dapat dijelaskan;
Gumpalan darah;
Leher atau muka bengkak;
Kehilangan ingatan;
Pecah tulang yang tidak disebabkan oleh kecederaan tidak disengajakan;
Kesakitan sendi atau tulang.

Kanser paru-paru pada lelaki

Karsinoma sel kuman yang dihasilkan pada lelaki dikenali sebagai kanser paru-paru bukan sel kecil. Ia berkembang di bahagian tengah paru-paru, berhampiran saluran udara utama (bronchus), menyebabkan halangan udara dan membawa kepada gejala yang berkaitan dengan jelas kepada kanser paru-paru berbanding yang paling sering dialami oleh wanita.

Ini adalah beberapa gejala:

Mengeringkan;
Infeksi paru-paru berulang seperti bronkitis atau radang paru-paru;
Batuk kronik.

Gejala-gejala kanser paru-paru pada lelaki menghalang jalan nafas lebih banyak daripada keadaan di kalangan wanita, tetapi menurut banyak kajian, lelaki melihat gejala kerana tabiat merokok mereka.

Adalah sangat penting untuk tidak mengabaikan tanda amaran walaupun gejala kanser paru-paru mungkin kelihatan jelas. Ia juga sangat penting untuk mengurangkan risiko kanser paru-paru pada semua kos dan malangnya bagi sesetengah perokok ketagihan, ini termasuk merokok juga.

Inilah Resepi Air Kencur Yang Sangat Membantu Membaikpulih Masalah Dalaman Wanita!… Warisan Generasi ke Generasi yang Terbukti Berkesan!…

Inilah Resepi Air Kencur Yang Sangat Membantu Membaikpulih Masalah Dalaman Wanita!… Warisan Generasi ke Generasi yang Terbukti Berkesan!…


Kami nak kongsi petua ini dengan anda terutamanya wanita bagi membaikpulih masalah dalaman wanita dengan resipi air kencur ini. Air kencur ini sangat bagus untuk memecahkan angin dalam urat saraf dan juga baik untuk wanita yang dalam pantang, mengalami keguguran ataupun ibu yang masih menyusukan bayi. Malah orang lelaki pun boleh minum dan ianya tiada kesan sampingan.

Bahan-bahan Air Kencur

2 genggam cekur / kencur
1 genggam halia
1 genggam beras (yang sudah dicuci dan direndam 3jam)
1 ketul gula Melaka kecil
1 sudu teh kecil bunga cengkih
1 liter air

Cara Penyediaan

1. Cuci beras dan rendam selama 3 jam sampai nampak putih.
2. Cuci dan kupas kulit cekur / kencur dan halia.
3. Masukkan beras, cekur dan halia ke dalam blender dan blendkan sampai jadi pes.
4. Tuangkan pes itu ke dalam periuk tanah liat.
5. Masukkan bunga cengkih dan gula Melaka.
6. Masak sampai mendidih dan tapiskan untuk asingkan air dan hampasnya.
7. Biarkan sejuk sebelum masuk botol.
8. Minum 1 kali atau 2 kali sehari ikut keperluan badan.

Minum suam, panas atau sejuk ikut keperluan badan masing masing.

Dalam amalan berjamu, amat penting supaya mengamalkan secara berpada pada dan jangan terlalu taksub sampai membebankan badan.

Bila berjamu, jangan dicampur minum dengan ubat atau vitamin lain. Jarakkan masa sekurang kurang 1 ke 2 jam.

Bila amalkan jamu, pastikan minum banyak air suam supaya jamu dapat bekerja dengan lebih berkesan.

Antara kebaikan air kencur adalah menyembuhkan kembung perut, melegakan perut memulas, mengurangkan bengkak, melancarkan darah haid, melegakan batuk dan sakit tekak, pecah angin dalam urat saraf, menghilangkan lenguh sakit sendi, mewangikan badan, serta melancarkan perjalanan darah.

Sumber: Sinar fm

LEBIH TIPS UNTUK ANDA…

Penyakit kronik sukar dirawati namun ia tidak mustahil untuk disembuhkan.Selain menjaga kesihatan dengan melakukan senaman, amalan minuman dan pemakananan yang betul mampu membantu merawati penyakit ini.

Menerusi perkongsian seorang ibu Puan Nor Hashimah Sulaiman yang juga Pengerusi Persatuan Sokongan Kanser Kanak Kanak PPUKM (CAKNE), beliau berkongsi resipi minuman kesihatan yang dilakukan untuk anaknya, yang kini merupakan bekas penghidap penyakit kanser otak.

“Semasa saya menjaga anak dalam rawatan kanser otak (pembedahan, radioterapi dan kemoterapi) saya selalu kebuntuan hendak memberi minuman apa yang sesuai untuk dia minum. Maklumlah kanak kanak memang begitu ditambah pula dengan rawatan yang berat ini.

“Alhamdulillah, kita memohon pada Allah… Diilhamkan pada saya yang sedang termenung di waktu petang 2007 minuman ini. Dia pula suka sangat dengan minuman ini. Air teh hijau, serai dan kurma merah.Alhamdulillah anak saya dah sembuh, namun dia masih suka dengan minuman ini.

Bahan-bahan:

2 batang serai yang diketuk
1 sachet Teh hijau
3 biji kurma merah
1 liter air

Cara Membuat:

Rebuskan kesemua bahan-bahan tersebut sehingga mendidih.
Kemudian, selepas mendidih, ditambahkan dengan gula tebu dan jus lemon mengikut cita rasa.
Semoga perkongsian ini bermanfaat dan tidak salah mencuba.

Sumber: Keluarga.my

JERAGAT! Inilah Petua Hilangkan Bintik-bintik Hitam Atau Jeragat Dengan Menggunakan 4 Bahan Ini Sahaja! Mudah Dan Selamat! Pastinya Berkesan! Jom Cuba!

JERAGAT! Inilah Petua Hilangkan Bintik-bintik Hitam Atau Jeragat Dengan Menggunakan 4 Bahan Ini Sahaja! Mudah Dan Selamat! Pastinya Berkesan! Jom Cuba!


APA ITU JERAGAT (MELASMA)?

Jeragat ialah sejenis penyakit kulit yang tidak berbahaya.Memang tidak dapat dinafikan bahawa setiap orang pasti akan mengalami masalahkulit tanpa mengira peringkat usia.Terdapat lebih 3000 masalah kulit yang dapat dikesan oleh pakar dermatologidan semuanya boleh memberi kesan terhadap penampilan dan keyakinan diri seseorang individu.

Sudah pasti bagi mereka yang ada masalah ini kan menjadi murung dan tidak berkeyakinan. Sukar sekali untuk berdepan dengan pasangan, keluarga serta teman-teman kerana tidak kira bagaimana anda cuba menutupnya,jeragat akan sentiasa ada dan ini sangat membebankan.

Disini kami akan kongsikan cara-cara hilangkan jeragat di wajah anda dalam masa yang singkat dengan menggunakan 4 bahan-bahan semulajadi yang semestinya selamat dan tidak berbahaya!

JOM CUBA!

Cara-cara buat masker hilangkan bintik hitam atau jeragat secara tradisional dengan bahan2 semula jadi dan sedia ada di rumah

Bahan-bahan:

kunyit hidup
beras yang direndam
air limau nipis
putih telur

Beras dan kunyit perlu ditumbuk sehingga lumat. Kemudian perah limau nipis dan masukkan putih telur.

Adunan yg telah siap! ready untuk disapu di muka dan tunggu sehingga kering. Bila dah kering, bilas dgn air suam..ingat air suam tau untuk mengekalkan kelembapan kulit.

Siap….mudah dan ringkas

Setiap individu punya kulit yang berbeza-beza.Tidak semestinya si kawan sesuai pakai itu kita pun sesuai,dan tidak semestinya skin care yang mahal itu sesuai dan baik untuk kita..Kesimpulannya petua tradisional lebih baik berbanding skin care yang ada di pasaran.

Sumber: http://keluargatilljannah.com/

TIPS BERGUNA UNTUK ANDA…

Kami nak kongsi petua ini dengan anda terutamanya wanita bagi membaikpulih masalah dalaman wanita dengan resipi air kencur ini. Air kencur ini sangat bagus untuk memecahkan angin dalam urat saraf dan juga baik untuk wanita yang dalam pantang, mengalami keguguran ataupun ibu yang masih menyusukan bayi. Malah orang lelaki pun boleh minum dan ianya tiada kesan sampingan.

Bahan-bahan Air Kencur

2 genggam cekur / kencur
1 genggam halia
1 genggam beras (yang sudah dicuci dan direndam 3jam)
1 ketul gula Melaka kecil
1 sudu teh kecil bunga cengkih
1 liter air

Cara Penyediaan

1. Cuci beras dan rendam selama 3 jam sampai nampak putih.
2. Cuci dan kupas kulit cekur / kencur dan halia.
3. Masukkan beras, cekur dan halia ke dalam blender dan blendkan sampai jadi pes.
4. Tuangkan pes itu ke dalam periuk tanah liat.
5. Masukkan bunga cengkih dan gula Melaka.
6. Masak sampai mendidih dan tapiskan untuk asingkan air dan hampasnya.
7. Biarkan sejuk sebelum masuk botol.
8. Minum 1 kali atau 2 kali sehari ikut keperluan badan.

Minum suam, panas atau sejuk ikut keperluan badan masing masing.

Dalam amalan berjamu, amat penting supaya mengamalkan secara berpada pada dan jangan terlalu taksub sampai membebankan badan.

Bila berjamu, jangan dicampur minum dengan ubat atau vitamin lain. Jarakkan masa sekurang kurang 1 ke 2 jam.

Bila amalkan jamu, pastikan minum banyak air suam supaya jamu dapat bekerja dengan lebih berkesan.

Antara kebaikan air kencur adalah menyembuhkan kembung perut, melegakan perut memulas, mengurangkan bengkak, melancarkan darah haid, melegakan batuk dan sakit tekak, pecah angin dalam urat saraf, menghilangkan lenguh sakit sendi, mewangikan badan, serta melancarkan perjalanan darah.

Sumber: Sinar fm